Lissabon

Wat te doen in Lissabon

In mei 2013 zijn we 5 dagen naar Lissabon geweest. Voordat we naar Lissabon gingen vonden we deze blog op het internet: http://dicasdomundo.com.br/c/coisas-fazer-lisboa-358.html  De blog is in het Portugees en geschreven door Rita Oliveira in januari 2013. Zij is geboren en getogen in Lissabon. Deze lijst met tips was ons uitgangspunt voor het bekijken van Lissabon. Zonder deze lijst hadden we naar alle waarschijnlijkheid bepaalde plaatsen niet gezien. Hieronder is onze lijst van “dingen die je niet mag missen in Lissabon”.

 

TIP: koop een metro dagkaart. Deze kaart is te gebruiken in metro, bus of kabeltram in Lissabon. Je betaald Eur 0,50 ‘borg’ voor de kaart en kan hem daarna blijven gebruiken en iedere keer opladen voor Eur 6,00 per dag. De kaart is daarna 24 uur geldig.

A Ginjinha

Café a Brasileira

Confeiteria Nacional

Castelo de São Jorge

Elevador de Santa Justa

Pastéis de Belém

Torre de Belem

Mosteiro dos Jerónimos

Padrão dos Descobrimentos

Cristo Rei

Elevador da Glória

Ga naar een Fado huis

Fado is het Portugese levenslied. Het is in Portugal een zeer gewaardeerde zangkunst die vroeger echter uitsluitend in armoedige kroegen werd gezongen. In de loop van de twintigste eeuw werd fado een erkende zangkunst die vaak uitgevoerd wordt in de betere uitgaansgelegenheden. Fado neemt een bijzondere plek in in het leven van vele Portugezen. Ze geeft stem aan de gemoederen van het leven, verdriet, melancholie, blijheid, weemoed, saudade en niet te vergeten de feeststemming. De stijl is ontstaan rond 1829 in de arme wijken van Lissabon; Alfama, Bairro Alto, en Mouraria. De Fado huizen zijn typische restaurants waar je kan dineren en tijdens het diner kan je luisteren naar een Fado optreden. Fado is de ‘stem’ van Portugal en is een aparte beleving om naar toe te gaan. Er zijn verschillende Fado huizen in Lissabon waar je naar toe kan gaan. Wij zijn geweest naar de volgende locatie: Restaurante O Faia, Rua da Barroca 54-56, Lissabon. Reserveren 213426742

Neem de tram (Electrico) nr. 28

Electrico 28 (tram 28) is de oude gele tram die rijdt door Lissabon. Het passeert verschillende toeristische plekken en rijdt door pittoreske smalle straatjes. Beginpunt van de lijn is Praca Martim Moniz op zeeniveau en eindpunt is Campo de Ourique (Prazeres) in de oude bovenstad. De lijn heeft 30 haltes en heeft het zgn. ‘hop-on, hop-off’ principe, waar je op elk gewenst moment kan opstappen en uitstappen. Het is een drukke lijn want niet alleen de toeristen, maar ook de lokale bevolking gebruikt de lijn voor boodschappen e.d.

Drink een Ginjinha

De Ginjinha (of Ginja) is een likeur gemaakt door een infusie van ginja bessen, in alcohol, met suiker en andere ingrediënten toegevoegd. De Ginjinha wordt geschonken in een klein shot glaasje en is een populair drankje van de Portugezen en een typisch drankje van Lissabon. Desgewenst kan je vragen of ze wel of niet een besje onderin het glaasje schenken. Wij hebben het gehaald bij een klein winkeltje “A Ginjinha”, Largo de São Domingos 8, 1150 Lissabon

Nuttig een drankje bij Café a Brasileira

Het Café a Brasileira (Het Braziliaanse Café) is een van de bekendste en oudste cafés in het oude kwartier van Lissabon. Het café ligt vlak naast het metro station Baixa-Chiado, dicht bij de universiteit en de wijk Bairro Alto. Door deze locatie zal je zelden een leeg café of terras aantreffen. Buiten vindt je het bronzen beeld van Fernando Pessoa, een grote bekende Portugese dichter. Het bronzen beeld zit op een bankje en veel mensen gaan naast hem zitten om dan op de foto te gaan.

Adres: Rua Garrett 120, 1200 Lisboa

Tip: Kijk ook binnen in het café en let op het kleine sigaren/tijdschriften hokje vlak bij de ingang.

Ga lunchen bij Confeiteria Nacional

Dit etablissement is bijna twee eeuwen oud (begonnen in 1829) maar is behoudt zijn uitstekende reputatie als een van Lissabons beste cafes en gebakszaken. Het was hofleverancier van de koninklijke familie en heeft vele internationale prijzen gewonnen in o.a. Wenen, Parijs en in de Verenigde Staten. Een goede reden om hier te kijken is het interieur dat beneden – ondanks de vele restauraties – zijn oude klassieke uitstraling heeft behouden door het vele marmer, houtwerk en spiegel plafond. Boven is een gedeelte waar je tegen een redelijke prijs kan lunchen en heerlijk kan genieten van Portugese gerechten. Adres: Praça da Figueira 18B, 1100-241 Lissabon

Ga naar het kasteel van São Jorge (te voet!)

Het Castelo de São Jorge of het Kasteel van Sint Joris is het bekendste kasteel van Lissabon. Het ligt op de hoogste heuvel van de stad en kijkt uit over de beneden stad (Baixa Pombalina ) en de brede rivier de Taag . Het is één van de bekendste toeristische attracties van Lissabon. Je kan er komen via tram 28, die je vlakbij het kasteel brengt. Echter, leuker is om lopend door de smalle straatjes naar boven te lopen door de wijk Alfama. Op vele plaatsen heb je leuke doorkijkjes over de stad of kom je onverwacht een terrasje tegen. Vergeet voor de zekerheid niet om een stadskaart mee te nemen voor het geval dat je verdwaald want door de smalle straatjes en vele trappen kan dit makkelijk gebeuren. Adres: Rua de Santa Cruz do Castelo, 1100-129 Lissabon

Eet de echte Bacalhau uit de oven

Naar Lissabon gaan en geen gerecht eten met gedroogde kabeljauw is een doodzonde. De ‘Bacalhau’ is kabeljauw dat eerst gezouten wordt en daarna gedroogd. Er wordt gezegd dat er wel 1000 verschillende recepten zijn in Portugal en kan gezien worden als een iconisch ingrediënt van de Portugese keuken. Het is de enige vissoort dat niet vers gegeten wordt in Portugal. Wij zijn naar twee locaties geweest om de ‘Bacalhau’ te eten: Restaurante Pereira da Laurentina (traditionele keuken) Avenida Conde Valbom, 71 A Lissabon Lunch van 12u tot 16u – Diner van 19u tot 23u Restaurante As Salgareiras (romantisch en gezellige atmosfeer) Rua das Salgadeiras, 18 – 1200-396 Lissabon (Bairro Alto) op maandag gesloten.

Ga naar boven met de Elevador de Santa Justa

De “Elevador de Santa Justa” is een symbool voor de stad en werd geopend in 1902. Het is de enige die nog werkt en is gebouwd in die tijd. Tegenwoordig wordt de lift gebruikt om verbinding te maken tussen de Rua do Ouro (in de beneden stad) en de “Convento do Carmo” (bovenstad). De lift kan je gratis gebruiken als je een dagkaart voor de metro hebt. Echter, voor het uitzichtpunt helemaal bovenin moet je apart betalen. Boven heb je een schitterend uitzicht over de beneden stad (Baixa Pombalina) en het Castello Sao Jorge. Adres: Rua do Ouro, 1150-060 Lissabon.

TIP om ook te bezoeken: de wijk Maria de Belém. De wijk (of voorstad) Belém is bekend vanwege zijn plek waar vele Portugese ontdekkingsreizigers vertrokken voor hun vele wereldreizen en ligt aan de monding van de rivier de Taag op zo’n 6 kilometer ten westen van het centrum van Lissabon. Het is goed te bereiken per tram en/of bus. Wij zijn hier een dag naar toegegaan.

 

Eet de beroemde “Pastéis de Belém”

Pastéis de Belém of pastéis de nata (letterlijk: gebakje uit Belém/roomgebakje; enkelvoud: pastel de Belém/natas) is een van de meest bekende zoetigheden uit de Portugese keuken. Het is te verkrijgen in veel cafés en banketbakkerijen in Portugal, maar het oorspronkelijke recept is geheim. Het is in handen van de Fábrico dos Pastéis de Belém in Lissabon. Traditiegetrouw worden de pastéis de Belém warm gegeten, en zijn ze geflambeerd met kaneel en rietsuiker. Het is te vergelijken met crème brûlée of crema catalana. De eerste pastéis de Belém werden al in 1837 verkocht in Belém, wat in die tijd nog ver buiten de stad lag. De pastéis groeiden uit tot een van de populairste lekkernijen van Portugal. Je kan deze kopen bij (Casa) Pastéis de Belém. Je kan ze daar direct opeten of meenemen. Schrik niet want als je aankomt kan het voorkomen dat er een lange rij buiten de winkel staat. Leuk om ook even binnen te kijken. Als je verder naar achteren loopt kan je een blik in de keuken werpen om te zien hoe de pasteis gemaakt worden. Ze kosten Eur 1,50 per stuk. Adres: Rua Belém 84-92, 1300-085 Lissabon

Bezoek aan de “Torre de Belem”

De Torre de Belém, of Toren van Belém, is een verdedigingstoren aan de oever van de rivier de Taag. De Toren van Belém werd enerzijds opgericht als ceremoniële toegangspoort tot Lissabon en anderzijds als onderdeel van het verdedigingssysteem voor de Taag en het nabijgelegen klooster. De toren werd gebouwd tussen 1515 en 1521 naar ontwerp van de militaire architect Francisco de Arruda, die voordien al militaire bolwerken had gebouwd in de Portugese bezittingen in Marokko. De Toren van Belém stond oorspronkelijk op een klein eilandje, ongeveer in het midden van de Taag. Door de Grote Aardbeving van 1755 wijzigde de loop van de rivier zich en, met het geleidelijk opschuiven van de oever, ligt de toren nu vrijwel ‘aangemeerd’ aan de kade.

Bezoek de “Mosteiro dos Jerónimos”.

Het Hiëronymietenklooster (Mosteiro dos Jerónimos) is één van de meest prominente gebouwen in deze stad. Waarschijnlijk is het klooster gebouwd als dank voor de geslaagde Indiëreis van Vasco da Gama. Het klooster werd waarschijnlijk ontworpen door de architect Diogo Boytac. In 1502 werd begonnen aan de bouw. In 1517 werd de bouw overgenomen door de Spanjaard João de Castilho. De bouw werd in 1520 stilgelegd toen koning Manuel I stierf. Van 1550 tot 1580 werd er weer doorgebouwd aan het klooster. In 1987 werd het klooster samen met de Torre de Belém toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Bezoek de “Padrão dos Descobrimentos”

Het Padrão dos Descobrimentos is het monument ter ere van de Portugese ontdekkingsreizigers die in de 15e en 16e eeuw de wereld hebben verkend. Het bouwwerk is 52 meter hoog en heeft de vorm van een schip met gebolde zeilen. Op de voorplecht staan 33 prominenten uit de Portugese geschiedenis. Op het plein is een straatmozaïek aangelegd. Hierin is een windroos in het plaveisel verwerkt met daarin een wereldkaart waarop de ontdekkingsreizen zijn uitgetekend. Het monument staat aan de kade van de Taag. Het originele monument is in 1960 herbouwd ter gelegenheid van de 500e sterfdag van Hendrik de Zeevaarder, de inspirator van de Portugese ontdekkingsreizen. Hij is de figuur aan de top van het monument, uitkijkend over de rivier. Achter hem staan aan beide zijden van het monument andere belangrijke personen, verbonden met de ontdekkingsreizen: Ontdekkingsreizigers, cartografen, kunstenaars, wetenschappers, missionarissen en leden van het koningshuis.

Neem de boot naar de overkant van de Taag voor bezoek aan Cristo Rei.

Het standbeeld werd gebouwd in opdracht van de Portugese dictator António de Oliveira Salazar en werd voltooid in 1959. Het is gebaseerd op het beroemde standbeeld Christus de Verlosser in Rio de Janeiro. De Christus Koning staat in de gemeente Almada op de linkeroever van de rivier de Tagus en kijkt uit over Lissabon op de andere oever. De voet van het beeld is ontworpen door architect António Lino. Het heeft de vorm van een poort en is 75 meter hoog. Het beeld van Christus Koning is gemaakt door Francisco Franco de Sousa en is 28 meter hoog. Aan de voet is een platform waarop men een panoramisch uitzicht over de stad heeft. De bouw begon in 1950 en was na negen jaar voltooid. Neem de boot naar Cacilhas. Vanaf de overkant neem je dan bus 101 naar Cristo-Rei.

Geniet van het avondleven in de wijk Bairro Alto.

Het uitgaanscentrum voor het avond- en nachtleven is de Bairro Alto. Hier vindt je tientallen cafés, barretjes, fado huizen en restaurants. In het weekend bezoeken wekelijks wel 50.000 mensen deze plek en is daardoor de meest populaire wijk om uit te gaan in Lissabon. Er is voor elk wat wils qua eetstijlen en muziek.

Ga met de kabel tram Elevador da Glória

De kabel tram Elevador da Glória maakt een verbinding met de wijk Baixa (Restauradores plein) en de wijk Bairro Alto (Jardim / Miradouro de São Pedro). Het ‘spoor’ werd geopend voor het publiek op 24 oktober 1885 en werd in eerste instantie aangedreven door waterkracht en in 1886 vervangen door stoom-kracht. In 1915 werd het uiteindelijk aangedreven door electriciteit. In 2002 is het aangewezen als Nationaal Monument. Voor de tram hoeft niet apart betaald te worden als je een metro dagkaart hebt.

Buiten Lissabon

Heb je een dag over dan is het zeker de moeite waard om per trein en bus naar de plaats Sintra te gaan. Sintra is een plaats en gemeente in het Portugese district Lissabon. De naam Sintra is afgeleid van het Keltische woord Cynthia, dat Maan betekent. Rond 300 v.Chr. stond in dit gebied een Keltische maantempel. Toen de Moren het gebied in de 8e eeuw innamen, noemden zij de streek Chintra of Zintira. Sintra is drukbezocht door vele touristen die afkomen op het gezellige plaatsje met z’n aparte architectuur en landschap. Rondom het plaatsje liggen diverse paleizen en kastelen. De een meer de moeite waard om te bezoeken dan de ander. Zelf hebben we het “Paleis in Sintra” en het “Palácio da Pena” bezocht. De laatste is wel grappig vanwege zijn vele bouwstijlen. Echter, wat je niet mag missen is de “Quinta da Regaleira”. Helaas wisten wij hier niet vanaf en dus hebben wij dit niet bezocht. Voor ons een reden om ooit nog een keer terug te gaan. Nog wel een lunch tip: In het centrum van Sintra zitten een heleboel toeristische eetgelegenheden. Wil je daar niet eten en een meer traditionele maaltijd gebruiken, ga dan terug naar het station en zoek het volgende restaurant op: Restaurant Sabores da Vila, Avenida Augusto Freire 2, Sintra (gelegen aan de andere kant van het station, waar ook de lokale bevolking eet). Hier hebben wij een zgn. dag-hap gegeten voor maar Eur 7,50. Een simpele maar wel uitgebreide maaltijd met brood, soep, keuze hoofdgerecht tussen vlees of vis, dessert, koffie en een kwart litertje wijn.

23611 Hits Totaal 1 Hits Vandaag
23611 Hits Totaal 1 Hits Vandaag