Rügen – Binz & Sellin
12 juni 2022

Na de wandeling van gisteren in het Nationalpark Jasmund, vandaag een relaxte dag met wat wandelen door twee plaatsen. We bezoeken de badplaatsen Binz en Sellin beide gelegen aan de Oostzee. Beide plaatsen staan bekend om hun “pier” die in de zee loopt en de karakteristieke gekleurde huizen. 

 
We zijn op camper vakantie voor drie weken door Duitsland. Plannen zijn om richting het eiland Rügen te gaan. Vervolgens is het afhankelijk van het weer of we richting Denemarken gaan of afzakken door Duitsland terug naar Nederland. De plannen zijn om zoveel mogelijk wandelingen te maken. De mooiste zullen we hier plaatsen.
  

Prora

Voordat we rijden naar de badplaatsen, rijden we eerst naar Prora. Prora is een gigantisch bouwwerk dat in 1935 in opdracht van Adolf Hitler werd gebouwd. Het moest het grootste ‘hotel’ worden ter wereld.
Het complex bestaat uit vier grote bouwblokken van elk 550 meter en met een totale lengte van 4,5km! Het moest een accommodatie worden met 10.000 tweepersoons kamers, allen gericht op de zeekant. Verder zouden er nog 2 golfslagbaden komen, een theater, een bioscoop een een feestzaal waar 25.000 mensen in konden. De kamers waren niet groter dan 5 bij 2,5 meter en toiletten en badkamers bevonden zich in een gemeenschappelijk gedeelte op iedere verdieping. 

Het complex zou in de zomer van 1940 opgeleverd en in gebruik worden genomen. Echter de Tweede Wereldoorlog gooide roet in het eten en de bouw werd in 1939 gestopt. Uiteindelijk is toen een gedeelte bewoonbaar gemaakt voor burgers die Hamburg hadden ontvlucht na bombardementen. Na de oorlog nam het rode leger van Rusland hier zijn intrek. Toen de Koude Oorlog was afgelopen werd het gebouw overgedragen aan het Duitse leger en die heeft in 1992 het complex verlaten. 

Inmiddels zijn 2 van de 5 blokken dusdanig verbouwd dat er privé woningen en een hotel accommodatie in gevestigd zijn. Eigenlijk is pas vanuit de lucht te zien hoe massaal het complex is. 

Binz

Na Prora rijden we door naar Binz. Het is even zoeken naar een plek waar we de camper kunnen parkeren, maar daarna lopen we het plaatsje in.
Binz is dé badplaats op het eiland Rügen. Het plaatsje heeft maar ruim 5.000 inwoners, maar in de zomer een veelvoud daarvan. Het heeft een mooie promenade met uitzicht op het strand en vele bankjes waar je kan zitten. Een lange pier en een mooi strand. Misschien wel het meest opvallende zijn de rieten strandkorven die op het strand staan. Deze ‘korf’ werd in 1882 uitgevonden en heeft de loop der tijd doorstaan en is nauwelijks in ontwerp aangepast. Als je erin zit wordt je beschermd voor de wind, zon en regen. 

De pier “Seebrücke Binz” is 370 meter lang waar je op moet geweest zijn. Vanaf de pier heb je een mooi uitzicht op het strand met alle strandkorven en als je verder de pier oploopt een mooi zicht op de vele karakteristieke gebouwen die aan de promenade staan.

Sellin

Na Binz rijden we door naar Sellin. Een parkeerplek is deze keer snel gevonden en daarna lopen we het plaatsje in. 
Sellin is zeker niet zo groot als Binz, maar het heeft een trekpleister dat Binz niet heeft: een indrukwekkende pier. Voordat je daar bent loop je door de hoofdstraat heen, langs vele gekleurde huizen die er al jaren staan. De meeste zijn inmiddels een hotel of je kan er kamers huren.

Aan het eind van de hoofdstraat kom je bij het strand en heb je een schitterend uitzicht op de pier. De huidige pier die er staat is geopend in 1998 en is 394 meter lang, nog steeds de langste van het eiland. De oorspronkelijke pier werd aan het begin van de twintigste eeuw (1906) gebouwd en was 508 meter lang. Door winterse omstandigheden (ijsgang) en diverse branden zijn er verschillende variaties van de pier geweest. De laatste dus van 1998. Op de pier staan diverse panelen waar de geschiedenis van de pier in foto’s is te zien. Aan het eind van de pier kan je ook via een duikersklok onder de zeespiegel gaan. 

Op de pier staat nu een restaurant en we nemen de gelegenheid om uit de wind en in het zonnetje hier de lunch te nemen. Daarna lopen we weer terug naar de camper en rijden we terug naar de camperplaats.

 

117 Hits Totaal 1 Hits Vandaag

Andere interessante berichten

Grosser Zechliner See

Grosser Zechliner See

Gezien het in het noorden van Duitsland en in Denemarken langzaam slechter weer zou gaan worden, hebben we besloten om...

Rügen – Nationalpark Jasmund

Rügen – Nationalpark Jasmund

We zijn inmiddels aangekomen op het eiland Rügen in Noord-Duitsland. Hier wilden we al zo graag naartoe om een bezoek...

Salemer See

Salemer See

We staan met de camper aan de Salemer See. Als we geïnstalleerd zijn - en dat is al net na de lunch - hebben we nog...

0 reacties