Tour d’Hollandia

Rondje Nederland via LF-routes

Kilometers

Dagen

Uren

Gemiddelde km/u

ronde van nederlandOok dit jaar (2013) weer een lange fietstocht. We hebben een tijd lang zitten twijfelen waar we naar toe zouden gaan.
Eerst was er de gedachte om met de auto richting Frankrijk te gaan, de auto ergens te laten staan en dan een rondje te rijden.

Uiteindelijk knapte het weer in Nederland dusdanig op, dat we besloten hebben om in Nederland te blijven en de “Ronde van Nederland” te rijden. Deze ronde van ongeveer 1300 kilometer loopt via verschillende LF (Lange Fiets)  routes die door Nederland lopen.

Als voorbereiding hebben we op internet gekeken hoe de route loopt. Bovendien kon je zowel voor de complete ronde als voor de individuele LF routes, de GPS gegevens downloaden voor onze navigatie.
Uiteindelijk hebben we de individuele LF routes waar de route overheen loopt gedownload. Klein nadeel was het feit dat de GPS route met de klok mee loopt en wij de route tegen de klok in gingen rijden. Na het downloaden moest de GPS route via een online programma omgedraaid worden en daarna in de navigatie gezet worden.
Uiteraard is er ook een beschreven route die o.a. gekocht kan worden via de Fietsvakantiewinkel.

kaartje ronde van nederland met legenda

De route die we gereden hebben.

We hebben uiteindelijk de routes via de navigatie gevolgd en tegelijkertijd opgenomen zodat we achteraf konden zien wat we daadwerkelijk gereden hadden.
Van de uiteindelijke route zoals hiernaast staat afgebeeld, zijn alle foute stukjes (verkeerd gereden en/of supermarkt opgezocht) eruit gehaald, zodat een ‘schone’ route overbleef.

De originele Ronde van Nederland loopt geheel langs de kust naar Den Helder en over de Afsluitdijk. Dit stukje Zandvoort naar Den-Helder en over de Afsluitdijk hebben we uiteindelijk niet gereden.
Wat we wel extra hebben meegenomen is langs de Maas naar Maastricht. Dit gedeelte van Limburg wordt in de originele route niet aangedaan.

Fietsvakantiewinkel webshop

Dag 1, vrijdag 19 juli: Voorhout naar Oostvoorne

Vertrek: 10.40u | Aankomst: 14.30u | Afstand: 67.43 km | Fietstijd: 3:40:08 | Gemiddelde: 18.38km/u | Mini-camping Roos: Eur 16,00 | Weer: 26gr, onbewolkt, later meer bewolking

Vuurtoren in Noordwijk

Vuurtoren in Noordwijk

Vanochtend nog de laatste dingen ingepakt en om 10.40 dan vertrokken voor onze Tour d’Hollandia. Een fietstocht van zo’n 1300km over diverse LF routes door heel Nederland.
We volgen vandaag de LF1 Noordzeeroute die we oppikken in Noordwijk en volgen naar Vlissingen. De LF1 hebben we drie jaar geleden ook gevolgd tijdens onze fietsvakantie “Langs Water”, maar toen juist vanuit Vlissingen richting huis.
We zetten de navigatie aan en rijden via Noordwijk en Katwijk naar Scheveningen. In Scheveningen loopt de route niet langs de boulevard, maar door Scheveningen zelf. Via de Scheveningse bosjes rij je naar de haven en vandaar door de duinen naar Kijkduin.
In Kijkduin stoppen we even voor een frisje en kopen we een broodje makreel. Daarna verder naar Hoek van Holland. Daar aangekomen ligt de veerboot al te wachten die ons naar de Maasvlakte aan de overkant brengt. Dit stuk is nieuw voor ons want de vorige keer hebben we dit niet gereden. Met 20 minuten zijn we aan de overkant en moeten we nog een kleine 15 kilometer tot Oostvoorne. Hier hadden we al een plaatsje op mini camping Roos besproken. We komen hier al om 14.30 aan en het aantal kilometers is een stuk korter dan we gedacht hadden.
Maar goed, het is wel lekker zo voor een eerste dag. De camping is goed verzorgt met heel schoon en fris sanitair.
We zetten de tent op, douchen en gaan even lekker bij de tent liggen. Om 17.00 uur fietsen we even naar het dorp om inkopen voor het avondeten en morgenochtend te doen.
Morgen willen we door fietsen naar Vlissingen.

Bekijk/download de route dag 1


Dag 2, zaterdag 20 juli: Oostvoorne naar Domburg

Vertrek: 8.00u | Aankomst: 16.30u | Afstand: 93.48 km (160.91) | Fietstijd: 5:04:22 (8:44:30) | Gemiddelde: 18.42 km/u | Camping De Driesprong: Eur 22,00 | Weer: 23 gr, hele dag bewolkt

Oosterscheldekering

Oosterscheldekering

Vanochtend vroeg wakker, half zes. Even naar toilet en daarna weer even geslapen. Opgestaan om 7.45 het is bewolkt. We breken de tent op en nemen daarna het ontbijt.
We rijden weer terug naar de LF1 en volgen deze de hele dag. Het windje zit net als gisteren weer prima in de rug. Erg handig als we vandaag de Haringvliet, Brouwersdam en Oosterscheldedam moeten oversteken. De route blijft mooi, door duinen, bossen en af en toe door velden. Een keertje moeten we afstappen omdat het zelfs te steil is in de duinen.
We stoppen een keertje voor koffie, en later nog een paar keer om wat te eten.
Rond 16 uur komen we aan in Domburg en halen bij een super wat te eten voor vanavond en morgenochtend. Daarna op zoek naar een camping. In Domburg komen we wel verschillende bungalowparken tegen, maar geen verwijzing naar een camping.
Iets buiten Domburg aan de route vinden we twee bordjes voor een mini-camping. De eerste is vol maar bij de tweede hebben we meer geluk. Hoewel ook vol mogen we voor een stacaravan de tent neerzetten. De mensen zijn er niet en komen waarschijnlijk pas morgen.
Aan de hele kuststreek zitten de campings vol, dus we hopen dat zodra we wat meer naar binnen gaan het niet zo’n groot probleem meer zal zijn.
Morgen richting Vlissingen, Middelburg, Roosendaal, Breda. We zien wel hoever we weer komen.

Bekijk/download route dag 2


Dag 3, zondag 21 juli: Domburg naar Kruiningen

Vertrek: 8.30u | Aankomst: 15.00u | Afstand: 83.49 km (244.40) | Fietstijd: 4:47:07 (13:31:37) | Gemiddelde: 17.44 km/u | Camping Savira: Eur 14,00 | Weer: 32gr, onbewolkt

Standbeeld Michiel de Ruiter in Vlissingen

Standbeeld Michiel de Ruiter in Vlissingen

Vanochtend weer vroeg wakker als gewoonlijk. Uiteindelijk om 7.30 opgestaan. De tent was drijfnat door de dauw dus die hebben we een klein beetje gedroogd. De lucht is strakblauw, dat beloofd wat voor vandaag.
Om 8.30 vertrekken we richting Vlissingen. De route loopt over de kustversterking, door diverse dorpjes en vlak achter de duinen. Het is een mooie route die slingert door het duin en de bossen die er vlak achter liggen. Hier ook vele hotels en campings en mensen die op het vroege uur al naar het strand gaan.
Als we in Vlissingen aankomen zijn ze daar op de boulevard een zomermarkt aan het opbouwen. We kunnen er gelukkig nog langs met de fiets want de markt begint pas om 12 uur. Vanaf Vlissingen volgen we ook een nieuwe LF route, de LF13 die officieel naar Venlo loopt.
Deze LF13 slingert door het landschap over dijkjes tussen diverse landbouwgronden door. Inmiddels is de temperatuur aardig gestegen. In Middelburg willen we daarom in het centrum wat gaan drinken en even een half uurtje stoppen. Groot is onze verbazing dat er werkelijk nog niets open is qua horeca. Achteraf horen we dat ze pas open mogen om 12 uur!?
Bij het station vinden we uiteindelijk wel een tentje die open is en waar we even in de schaduw kunnen zitten. Daarna gaan we weer verder.
De voorspelling dat het zo warm zou worden, komt inderdaad wel uit. Mijn klokje geeft al snel 32 graden aan, wel in de volle zon, maar toch. Het blijkt toch wel goed te kloppen.
Ergens in en klein plaatsje ploffen we voor een uurtje neer in een parkje in de schaduw onder een paar bomen voor wat broodjes.
Daarna weer verder.
Tegen 15.00 uur komen we richting Kruiningen en zien we een boerencamping. Het mag dan vroeg zijn, toch besluiten we om te stoppen. De camping heeft wat weinig schaduw, maar we vinden toch een plekje die later wel in de schaduw staat.
We zetten rustig de tent op en gaan daarna lekker douchen.
We kijken later op internet waar we een camping kunnen vinden in de buurt van Breda. Vanaf de camping is het nog 85 km via de LF route en dus lijkt het – met de warme voorspelling van morgen – een mooie afstand om te overbruggen. We bellen een camping op en die heeft in ieder geval plek.
Morgenochtend vroeg opstaan om de ergste warmte voor te blijven. We zien wel hoe laat we op de camping aankomen.

Bekijk/download route dag 3


Dag 4, maandag 22 juli: Kruiningen naar Breda

Vetrek: 7.10u | Aankomst: 14.15u | Afstand: 88.39 km (332.79) | Fietstijd: 4:48:17 (18:19:54) | Gemiddelde: 18.39 km/u | Camping De Liesbos: Eur 15,95 | Weer: 32gr, onbewolkt, bijna geen wind

Vanochtend al om 6 uur opgestaan. Om de voorspelde hitte wat voor te blijven gaan we maar vroeg weg. Na een mooie zonsopgang zitten we om 7.10 uur op de fiets. We volgen nog steeds de LF13 en deze gaat via verschillende fietspaden en over dijkjes richting Brabant. Het Zeeuwse landschap is open vlak en biedt weinig schaduw. We rijden langs diverse velden, de ene gewoon grasland, dan weer aardappelen, uien, wortels, aardbeien.
Rond 9.30 gaan we op zoek naar een super om wat inkopen te doen. We moeten even van de route af, maar in (plaats naast Woensdrecht) vinden we een AH. We kopen wat broodjes, drankjes voor de lunch en eten direct ook wat voor ontbijt, want dat hadden we zondag nergens kunnen kopen.
Daarna rijden we terug naar de route en pakken die verder op. De temperatuur is nu inmiddels al naar de 26 graden gestegen. Gelukkig gaat de route vanaf nu wat meer door de bossen en dat is een hele verademing.
Rond 11.30 ploffen we toch maar ergens neer in de schaduw om wat te eten en te rusten.

Ons tentje op camping Liesbos net buiten Breda

Ons tentje op camping Liesbos net buiten Breda

Omdat we nog maar 20 km moeten naar de camping, stappen we om 13.00 uur weer op de fiets voor het laatste stukje. De camping hadden we gisteravond al gevonden en deze heeft een zwembad! Hij ligt wel van de route af. De track die ik had gedownload eindigt onder Breda en de camping ligt ergens ten westen van Breda. Op ongeveer 15 km voor het einde schakel ik de navigatie over om naar de camping te gaan.

Om 14.15 komen we op camping “de Liesbos” aan, iets opzij van Breda. Het eerste wat we doen zijn twee biertjes nemen, om het nodige vocht aan te vullen. Daarna zetten we de tent op en gaan direct afkoelen in het zwembad. Daarna douchen en kleding wassen. We besluiten om niet te koken vanavond, maar op de camping wat te eten. Die avond maken we kennis met Netty Rook en haar man Kees. Zij runnen een B&B (Carpe Diem) in Oirschot en zijn er ook even tussenuit.
Morgen weer vroeg weg want de verwachting is dat het weer zo warm wordt.

Bekijk/download route dag 4


Dag 5, dinsdag 23 juli: Breda naar Mierlo

Vertrek: 7.00u | Aankomst: 16.45u | Afstand: 92.52 km (425.31) | Fietstijd: 5:10:52 (23:30:46) | Gemiddelde: 17.85 km/u | Camping De Sprink: Eur 19,00 | Weer: 33gr, beetje sluierbewolking, weinig wind.

Ons tentje op de camping in Mierlo. Het noodweer op de achtergrond trok gelukkig aan ons voorbij.

Ons tentje op de camping in Mierlo

Vanochtend weer om 7 uur vertrokken en de route voerde ons door verschillende bossen. Dit was niet verkeerd want op die manier ontliepen we de ergste warmte van de zon.
Rond 8.30 stoppen we weer bij een super om wat inkopen te doen en daarna direct wat te eten. Rond 10.30 stoppen we in Hilvarenbeek om wat te drinken. Het is al pittig warm dus dat beloofd wat voor de dag. Om 11.30 stoppen we weer en houden een pauze van zo’n 1.5 uur om wat af te koelen. In de buurt van Eindhoven maken we eigenlijk de fout om al de LF7 te gaan volgen. Deze gaat namelijk eerst dwars door Eindhoven om daarna pas richting Someren te gaan. Achteraf hadden we beter eerst nog een tijdje de LF13 kunnen volgen en daarna pas de LF7, dat had ons wat kilometers bespaard. Rond 15 uur komen we in Mierlo aan. We waren eigenlijk van plan om naar Someren gaan, maar dat was ons net even te ver. Er is een grote Roompot camping in de buurt maar ook een boeren camping. We besluiten om daar maar naar toe te gaan. weinig schaduw maar dat maakt niet uit. We stoppen eerst even voor een biertje bij cafe De Koffer, doen wat boodschappen en gaan richting camping. Morgen is de bedoeling dat we richting Thorn gaan.
Tegen 19 uur betrekt de lucht en wordt het om ons heen donkergrijs en gaat het hard waaien. Het ziet er naar uit dat er flink noodweer op komst is. We zetten de tent met wat extra haringen vast en helpen wat andere kampeerders met het vastzetten van voortenten e.d. Uiteindelijk krijgen wij niets van het noodweer en blijft het zelfs droog zodat we tegen 20.30u toch nog gewoon buiten de tent kunnen koken en eten. Wel is de temperatuur lekker gezakt naar zo’n 25 graden.

Bekijk/download route dag 5


Dag 6, woensdag 24 juli: Mierlo naar Elsloo

Vertek: 7.15u | Aankomst: 17.00u | Afstand: 111.10 km (536.41) | Fietstijd: 6:43:27 (30:14:13) | Gemiddelde: 16.52 km/u | Camping Het Einde: Eur 10,50 | Weer: 28gr, bewolkt, weinig wind, later wat meer zon.

Platgewaaide velden na het noodweer

Platgewaaide velden na het noodweer

Het noodweer van gisteravond is niet bij ons gekomen. We zagen het noodweer aankomen en het begon flink te waaien. Gelukkig bleef het droog en werd het later nog redelijk. Het echte noodweer was 20 km verder in Weert. Daar was het echt slecht weer.
We zijn weer vroeg opgestaan en zaten om 7.15 op de fiets. Het eerste stuk ging over de heide. Later ging het door de graan velden en zagen we de eerste gevolgen van de storm. Veel omgewaaide bomen en graan- en maisvelden die geheel plat lagen. Nicole ziet een tak niet liggen en komt ten val.
Tijden het eerste stuk komen we werkelijk niets tegen qua café of supermarkt. We doen laat boodschappen in Nederweert. Daar stoppen we dan ook even om wat koffie te drinken. We zien daar de krant liggen en zien wat er allemaal in Weert heeft plaatsgevonden, daar niet ver vandaan.
We fietsen weer verder en rijden via Thorn richting Maaseik in België. In Maaseik stoppen we weer even voor een half uurtje om wat te drinken. We gaan ook even bij het VVV langs om te vragen voor een camping in de buurt. Die blijkt er niet te zijn. Wel zgn. Stacaravan campings, maar die waren we al gepasseerd. We besluiten dus om hier maar de Maas over te steken en ons geluk in Nederland te beproeven.
Aan de andere kant van de Maas volgen we nu de LF3 Maasroute naar Maastricht. Echter, hier valt het ook niet mee om een camping te vinden. De meeste liggen wat verder van de route af en we willen eigenlijk gewoon iets aan de route vinden. Regelmatig vragen we aan mensen of ze weten van een camping in de buurt en uiteindelijk horen we dat er eentje net voorbij Elsloo moet liggen. In Elsloo stoppen we dan ook even bij een super om wat inkopen te doen voor het avondeten en fietsen daarna weer verder. Als we door het buurtschap Catsloo rijden horen we van een paar wandelaars dat er een boerencamping een kleine 300 meter terug zit. We draaien om en fietsen naar de boeren camping “Het Einde”.
Die avond maken we kennis met Antti uit Finland. Hij is op de fiets vanuit Finland vertrokken en heeft er al 4.000 km opzitten. Hij heeft 4 maanden de tijd om te fietsen en heeft nog een 2 weken voordat hij weer terug moet fietsen naar huis.

Bekijk/download route dag 6


Dag 7, donderdag 25 juli: Elsloo naar Maasbracht

Vertrek: 7.00u | Aankomst: 16.00u | Afstand: 90.62 km (627.03) | Fietstijd: 5:33:27 (35:47:40) | Gemiddelde: 16.30 km/u | Camping Mispadenhof: Eur 15,00 | Weer: 28/32gr, onbewolkt, in de middag een flinke onweersbui, later weer onbewolkt.

Langs de Maas

Langs de Maas

Vanochtend weer om 6 uur opgestaan en om 7 uur op de fiets. Mooie zonsopkomst, met de zon die boven de bomen uitkomt.
We volgen weer de LF3 die eindigt in Maastricht. Althans dat hadden wij in gedachten. In werkelijkheid eindigt de route ergens opzij van Maastricht. We volgen daarom de gewone fietsroute bordjes naar het centrum.
Op het Vrijthof drinken we een kopje koffie. We zijn aan de vroege kant, want de meeste tentjes zijn nog niet eens open.
Daarna pakken we de doorsteek route LF6 die aansluit op de LF7. We volgen deze, maar bij de aansluiting met de LF7 gaan we de fout in en rijden we verkeerd. We volgen op een gegeven moment de LF6 Vlaanderen route en eindigen zo’n 5 km zuidelijker dan we verwacht hadden en dat nadat we eerst een flinke klim hadden gedaan. We moeten dus terug en pikken dan weer de goede route op langs het Albertkanaal.
Bij Maasmechelen in de buurt wordt het steeds donkerder en begint het flink te waaien. Niet veel later komt de regen met bakken uit de lucht. Met verschillende andere fietsers schuilen we onder een paar bomen. Als het wat lichter en droger wordt, rijden we weer verder. Helaas rijden we de bui weer in terwijl het achter ons al weer blauw wordt.
Bij Berg aan de Maas steken we de Maas weer over en zijn weer in Nederland en volgen we opnieuw de LF3 Maasroute, nu richting het noorden. We stoppen bij een fietscafe om op te drogen en willen daar wat eten. Helaas hebben ze niets van een broodje of iets dergelijks, dus na een kop koffie gaan we verder. In het volgende dorp vinden we een lunchroom waar we een heerlijke uitsmijter eten.
Daarna weer verder. We komen door Maasbracht en besluiten om weer te overnachten op de Mispadenhof. Zelfde camping als toen met de “Groene route”.
We nemen eerst twee biertjes elk en zetten daarna de tent op, nemen een douche en doen wat boodschappen voor het avondeten.

Bekijk/download route dag 7


Dag 8, vrijdag 26 juli: Maasbracht naar Bergen (L)

Vertrek: 8.15u | Aankomst: 16.00u | Afstand: 95.34 km (722.37) | Fietstijd: 5:34:25 (41:22:05) | Gemiddelde: 17.10 km/u | Camping De Halve Maan: Eur 15,10 | Weer: 25/28gr, bewolkt, in de ochtend een flinke onweersbui, later vanaf 16 uur weer zonnig

Vanochtend heerlijk uitgeslapen tot half zeven. We waren vergeten de wekker weer aan te zetten.
Na ontbijt om 8.15 op de fiets richting Roermond.
We volgen nog steeds de LF3, de Maasroute. Tegen 9 uur komen we in de buurt van Roermond. Inmiddels begint de lucht te betrekken en als we eenmaal in Roermond zijn komt het er met bakken uit de lucht. We schuilen even tot het ergste over is en gaan dan naar het centrum voor een koffie. Alle cafés zijn nog dicht dus drinken we een kop koffie met wat lekkers bij Bakker Bart.
Daarna weer verder richting Venlo. Opzij van Venlo stoppen we in Blerick voor de lunch. Tot nu toe heeft het niet meer geregend maar af en toe valt er wel een spettertje regen.
Na de lunch rijden we door het centrum van Venlo verder. Na Venlo rijden door mooie bossen, door velden en zo ook langs de Maas. We moeten vandaag 4 keer met een pont van de ene oever naar de andere. We passeren de kasteeltuinen van Arcen en ook de Hertog Jan (bier)fabriek.
Tegen 16 uur komen we aan op camping “de halve maan” in Bergen (L). We hadden iets daarvoor een super bezocht en kregen daar de tip voor de camping. De camping licht wel langs een drukke weg, maar verder is er niets mis mee.
Morgen gaan we verder naar Arnhem.

Bekijk/download route dag 8


Dag 9, zaterdag 27 juli: Bergen (L) naar Arnhem

Vertrek: 7.30u | Aankomst: 16.30u | Afstand: 92.34 km (814.71) | Fietstijd: 5:23:21 (46:45:26) | Gemiddelde: 17.13 km/u | NH Hotel: Eur 75,00 | Weer: Opgestaan met blauwe lucht, later bewolking en hevig noodweer, daarna weer zonnig. 25 gr

Koeien op de weg

Koeien op de weg

Vanochtend om half acht op de fiets. We moeten de route weer oppakken en de Mio heeft even problemen om de kortste route te vinden. Hij stuurt ons eerst de ene kant van de weg op, waarna we moeten oversteken en daarna aan de andere kant moeten terugrijden. Een beetje vreemd.
We rijden uiteindelijk de goede kant op en moeten met eerste pontje de Maas over. We zijn gelukkig niet te vroeg anders hadden we niet naar de overkant kunnen gaan omdat er nog niet gevaren wordt. We zijn wel de enigen op de boot.
We volgen nog steeds de LF3 “Maasroute”. Iets voor Nijmegen stoppen we voor een frisje. Als we doorrijden en Nijmegen door zijn, moeten we over de dijk verder richting Arnhem.
Inmiddels is het begonnen met zachtjes regenen en wordt de lucht steeds donkerder. Bij Ooij gaat het echter zo hard regenen dat we besluiten te schuilen bij hotel/restaurant/cafe “Oortjeshekken” rond 11.30. Niet snel daarna begint het hard te waaien en komt de regen – zoals wel eerder voorgekomen – met bakken uit de lucht. Later blijkt dat ook de bliksem vlakbij (kilometer) is ingeslagen. We zagen al de flits en direct hoorden we de knal. De bliksem had een gat van 4 meter in de grond gemaakt en een kleine wijk zonder stroom gezet.

Arnhem

Arnhem

Binnen zijn we niet de enige die schuilen. Niet alleen fietsers maar ook wandelaars zoeken een veilig heenkomen.
Op buienradar zien we dan pas het noodweer dat over Nederland trekt. De voorspelling is dat het pas tegen 14.30 droog is. Zolang willen we niet wachten. Dus na koffie en twee broodjes stappen we in lichte regen om 13.30 weer op de fiets.
We trekken wel de regenjasjes aan, maar doordat het zonnetje er door breekt kunnen die al weer snel uit. Bij Millingen moeten we met het fietspontje de Rijn oversteken. Aan de overkant veranderd de LF3 van “Maaslandroute” naar “Hanzeroute”.
Tegen 16 uur komen we in Arnhem aan en gaan even wat drinken bij een terras.
Gezien we al een week onderweg zijn en de weersvoorspelling voor vannacht slecht is met opnieuw noodweer, besluiten we vanavond toch maar een hotelletje te nemen. We hebben al eerder in het NH hotel gezeten in Arnhem en rijden hier naartoe.
Morgen verder richting Enschede.

Bekijk/download route dag 9


Dag 10, zondag 28 juli: Arnhem naar Haaksbergen

Vertrek: 8.40u | Aankomst: 16.00u | Afstand: 98.26 km (912.97) | Fietstijd: 5:38:11 (52:23:37) | Gemiddelde: 17.43 km/u | Camping ’t Stien’n Boer: Eur 14,75 | Weer: Bewolkt 22-25 graden, af en toe zon. Wind in de rug of van opzij.

Hier zitten we inmiddels

Hier zitten we inmiddels

Vannacht wakker geworden van het onweer en de bliksem die om 1.30 over Arnhem trok. Het ging zo te keer dat het wel dag leek, zo veel flitsen waren er.
Verder lekker geslapen en we werden pas laat wakker. Hierdoor zaten we pas om 8.40 op de fiets.
We pikken de route weer op en volgen vandaag de LF4 richting Enschede. Dit houdt in dat we Arnhem moeten verlaten aan de noord kant en dat houdt in dat er geklommen moet worden. In het begin al in de stad, later ook daarbuiten. We zien dan ook pas de gevolgen van de vele regen van vannacht. Vele zandpaden zijn weggespoeld en hier en daar ligt veel zand over het fietspad. Langzaam gaat het naar boven en fietsen we richting de Posbank.
De route is schitterend en volgt diverse paden door de bossen en heuvels.
Later komen we wat meer in het open en komen we weer terecht tussen de weilanden met koeien en vele graansoorten.
In Brummen stoppen we om 11 uur even voor een kop koffie. Wel laat, maar het is het eerste tentje dat we zien dat open is. Daarna rijden we weer verder.
Tegen 16 uur komen we in de buurt van Haaksbergen. We zaten nog te twijfelen om te zien of we Enschede konden halen, maar dat zit er niet in. Dat is net even te ver.
Langs de route ligt camping “t Stien’n Boer en we besluiten om hier dan toch maar te stoppen. Camping is oké, maar voor elk warm water (douche of afwas) moet je betalen. Zo ook voor de wifi. Werkelijk de eerste keer dat we dat meemaken.
Morgen weer verder, langs Enschede en dan verder naar het noorden.

Bekijk/download route dag 10


Dag 11, maandag 29 juli: Haaksbergen naar Den Ham

Vertrek: 7.40u | Aankomst: 16.10u | Afstand: 103.39 km (1.016.36) | Fietstijd: 6:00:52 (58:24:29) | Gemiddelde: 17.19 km/u | Camping Linderbeek: Eur 13,50) | Weer: Bewolkt 22-25 graden, af en toe zon. Wind in de rug of van opzij of af en toe tegen

Lunch op het terras van een gesloten restaurant

Lunch op het terras van een gesloten restaurant

Vannacht goed geslapen in de tent. We stappen om 7.40 weer op de fiets om de reis te vervolgen.
We volgen nog steeds de LF4 richting Enschede. Vlak voor Enschede nemen we de LF15 voor het laatste stukje naar Enschede zelf. De LF4 loopt namelijk bovenlangs Enschede en komt niet door de stad.
In Enschede stoppen we even bij de super om alvast inkopen te doen voor de lunch.
Omdat alle cafés nog dicht zijn rijden we verder. We volgen nu de LF14, die we kunnen volgen tot Lauwersoog.
Rond 10.10 stoppen we in de middle of nowhere bij een soort “zorgboerderij” waar we ook koffie kunnen drinken. Uiteraard met een appelpunt erbij.
We rijden weer verder en de route blijft ons werkelijk iedere keer verbazen, zo mooi.
Bij Denekamp stoppen we om te lunchen. We doen dit op het terras van een restaurant bij Watermolen Bels die toch op maandag gesloten is. Grappige is dat zodra wij gaan zitten er nog meer mensen komen en niet doorhebben dat de tent gesloten is. Iets voor tweeën passeren we de 1000 km van deze vakantie.
We vervolgen onze reis en vlak na Vroomshoop staat een fotograaf die vraagt of hij een foto van ons mag maken. Het is voor de plaatselijke krant met een item van warmte en toch sportief bezig zijn. We moeten nog een keertje van de andere kant aanrijden en dan vervolgen wij onze weg. Krant is van de deweekkrant.nl de editie “koerier”
Vlak voor Den Ham kijken we even op de telefoon om te zien of er een camping in de buurt is. Er zijn er twee en eentje ligt vlakbij de route.
We nemen de laatste en komen op een boerderij camping “Linderbeek” met mooie plaatsen aan een soort meertje/beek. Eur 13,50 voor een overnachting en het toiletgebouw is zeer nieuw en schoon. We geven de eigenaresse de tip om een bordje naar de camping te plaatsen iets verder terug op de weg bij de LF route, zodat meer fietsers de weg naar de camping zullen vinden.

Bekijk/download route dag 11


Dag 12, dinsdag 30 juli: Den Ham naar Drouwen

Vertrek: 7.40u | Aankomst: 16.25u | Afstand: 110.74 km (1.127.10) | Fietstijd: 6:12:20 (64:36:49) | Gemiddelde: 17.84 km/u | Camping Alinghoek: Eur 13,50 | Weer: eerst zonnig, later bewolkt en bui regen, 25/22gr

Zandvlakte de Sahara nabij Ommen

Zandvlakte de Sahara nabij Ommen

Als we opstaan hebben we weer een strakblauwe lucht. Het zal weer een mooie dag worden. We pakken de tent weer in en om 7.40 uur zitten we op de fiets.
Na Den Ham komen we door een bosgebied en zien op een gegeven moment een bordje “Sahara” staan. We stoppen hier even om te kijken. Het blijkt een grote stuifzandvlakte te zijn.
We volgen nog steeds de LF14 “Saksenroute”, maar moeten blijkbaar een stukje de LF16 “Vechtdalroute” volgen zoals staat aangegeven.
De LF16 loopt inderdaad door het Vechtdal en via Hardenberg rijden we zo naar Coevorden.
Om 10.30 uur stoppen we in Coevorden centrum voor een kop koffie en iets erbij. Het blijkt dat we hier al eens eerder geweest zijn toen we een weekje in een Landal park in Aalden – hier in de buurt – zaten.
Achteraf fietsen we zelfs stukken die we toen ook gefietst hebben.
Na Coevorden fietsen we verder en om 13 uur stoppen we in Emmen voor de lunch bij een cafétje in het centrum. Na een half uurtje fietsen we weer verder en stoppen nog even bij een supermarkt voor wat inkopen voor vanavond.
Daarna weer verder door de bossen opzij van Emmen en bij Exloo. Hier hadden we de vorige keer toen we er waren, verschillende hunebedden gezien. Nu komen we er maar eentje tegen op de route.
Vlak buiten Odoorn begint het een beetje te spetteren. We stoppen even en schuilen onder een paar bomen. Dit helpt voor even om droog te blijven maar uiteindelijk trekken we toch maar onze regenjasjes aan en fietsen we verder. Niet veel later begint het echt te regenen en stoppen we weer even.

Hunebed in boswachterij Emmen

Hunebed in boswachterij Emmen

In de buurt van Borger zien we weer een roompot vakantiepark waar je ook kan kamperen. Toch willen we hier niet stoppen en we gaan op zoek naar een andere (boeren) camping. We zien uiteindelijk een bordje staan van een camping en fietsen op goed geluk een kant op.
Helaas blijkt het niet de goede kant op te zijn want verdere bordjes camping zien we niet meer staan. We draaien dus om en gaan terug naar Borger. In Borger stoppen we bij het VVV en vragen of ze weten waar er wellicht dan nog een camping is. In Drouwen blijkt er eentje te zitten en daar fietsen we dan naar toe. Net voor Drouwen zien we nog een ‘grafheuvel’ met enkele bomen eromheen.
Om 16.25 komen we op camping “Alinghoek” aan. Helaas blijft het zo af en toe regenen en is het een stuk frisser geworden. Uiteindelijk moeten we in de tent koken en eten.

Bekijk/download route dag 12


Dag 13, woensdag 31 juli: Drouwen naar Lauwersoog

Vertrek: 8.15u | Aankomst: 16.30u | Afstand: 102.38 km (1.229.48) | Fietstijd: 6:05:13 (70:42:02) | Gemiddeld: 16.81 km/u | Camping Lauwersoog: Eur 17,50 | Weer: half bewolkt, in de avond miezer/regen, 25gr

Hoornsemeer net buiten Groningen

Hoornsemeer net buiten Groningen

Gelukkig is het gisteravond toch nog redelijk droog geworden en vannacht heeft het ook niet veel geregend. We pakken de volgende ochtend de tent weer in en om 8.15 uur zitten we weer op de fiets.
Een geluk bij een ongeluk is dat de camping aan de LF route blijkt te liggen. Dus we kunnen direct de goede route oppakken.
Het eerste stuk van de route loopt door het Nationaal Landschap Drentsche Aa waar ook het kleine riviertje de Aa doorheen stroomt. Het is een schitterend gebied en op vele plekken staat de heide in bloei.
We fietsen gestaag door en behalve dat we stoppen om hier en daar een fototje te nemen of van het landschap te genieten, rijden we aan een stuk door naar Groningen. Het laatste stukje rijden we langs het Paterswoldse-/Hoornsemeer.
We rijden naar het centrum van Groningen, naar de Grote Markt. Daar stoppen we dan toch uiteindelijk om 11.30 uur bij café “De Kosterij” die onderaan de Martinitoren zit voor een kop koffie. Na een goed half uurtje rijden we weer verder en stoppen eerst bij een supermarkt om wat spullen voor de lunch te kopen.
We hadden al gelezen dat je in Lauwersoog een goed visrestaurant hebt en we hadden al besloten om vanavond daar te gaan eten.
Rijden we tot Groningen nog zo af en toe door de bossen. Na Groningen is dit niet meer het geval. De route loopt tussen weilanden door en langs vele kanaaltjes.
Doordat het zo open is hebben we inmiddels ook meer last van de wind. Gelukkig zit deze nog steeds redelijk in de rug en zo af en toe van opzij.
Om 13.30 stoppen we bij een picknick tafel om te lunchen.

Paard met koeien op de dijk

Paard met koeien op de dijk

Tegen 16.30 uur komen we aan bij de camping van Lauwersoog. We moeten hier op het trekkersveldje staan. Deze ligt aan de doorgaande weg en daarom vragen we of we toch ergens op de camping mogen staan. Gelukkig hebben ze nog een plekje over en zetten we hier onze tent op. Daarna gaan we op de camping nog even wat drinken.
Die avond eten we in de haven bij restaurant “Het Piereneind”. We wilden eerst lopend gaan, maar zijn uiteindelijk toch maar op de fiets gegaan. Een goede keus want je moet de hele haven rondrijden om er te komen. Als we terug naar de camping moeten regent het helaas.
Overigens hadden we meer verwacht van Lauwersoog, maar het plaatsje stelt niet veel voor.

Bekijk/download route dag 13


Dag 14, donderdag 1 augustus: Lauwersoog naar Harlingen

Vertrek: 8.30u | Aankomst: 16.15u | Afstand: 90.36 km (1.319.84) | Fietstijd: 5:46:19 (76:28:21) | Gemiddelde: 15.65 km/u | Camping De Zeehoeve: Eur 15,50 | Weer: in de ochtend bewolkt, later veel zon en warm, 23/28gr

Schapen op de fietsroute

Schapen op de fietsroute

Ook vannacht toch niet veel regen meer gehad. Om 8.30 is de tent weer ingepakt en kunnen we weer op weg. Einddoel is vandaag Harlingen.
Vanaf Lauwersoog moeten we de LF10 “Waddenzeeroute” volgen. De route loopt helaas niet – zoals we gehoopt hadden – over de top van de dijk, maar aan de onderkant van de dijk. Verder lopen er op de dijk en ook op het fietspad enkele honderden schapen. Op sommige stukken moet je daarom door centimeters schapenstront fietsen. Het duurt dan ook niet lang of de fietsen, schoenen en tassen zitten redelijk onder de stront.
Nadeel is ook dat – doordat alle schapen er lopen – je regelmatig door een klaphekje moet en dit houdt redelijk op.
Helaas komen we door weinig plaatsjes heen om even te kunnen stoppen om wat te drinken en uiteindelijk stoppen we pas echt voor een langere pauze om 11.45 bij een VVV in Hegebeintum voor een kop koffie met een echt Fries appelpuntje.

Gezellig wat drinken in Harlingen

Gezellig wat drinken in Harlingen

Onderweg komen we ook diverse mooie boerderijen tegen.
Rond 16 uur komen we aan in Harlingen. Het is inmiddels pittig warm geworden en we besluiten om toch maar eerst naar de camping te gaan en dan eventueel terug te gaan naar het gezellige centrum.
De camping is snel gevonden. Helaas ligt het trekkersveld in de volle zon en zal het pas in de schaduw komen tegen de tijd dat de zon onder gaat. Voordat we de tent opzetten drinken we eerst een biertje. Daarna douchen en stappen we op de fiets en rijden terug naar het gezellige centrum van Harlingen. Na wat gedronken te hebben rijden we terug naar de camping. We stoppen eerst bij een super om wat voor het avondeten te kopen en pas tegen 21 uur – als de zon van het trekkersveld is verdwenen – beginnen we aan het avondeten.

Bekijk/download route dag 14


Dag 15, vrijdag 2 augustus: Harlingen naar Enhuizen/Bovenkarspel

Vertrek: 8.15u | Aankomst: 16.30u | Afstand: 53.72 km (1.373.56) | Fietstijd: 3:39:00 + 1.5 uur met de boot (80:07:21) | Gemiddelde: 14.72 km/u | Camping De Gouwe Stek: Eur 12,00 | Weer: zonnig en warm, +30gr

Selfie op de dijk bij Harlingen

Selfie op de dijk bij Harlingen

Gisteravond veel last gehad van muggen, gelukkig alleen buiten de tent. Het was nog lang warm, maar desondanks hebben we goed geslapen.
We staan om 7 uur op en besluiten om na het inpakken van de tent eerst terug te rijden naar Harlingen om bij een super even inkopen te doen voor het ontbijt en lunch. Het beloofd een warme dag te worden (tegen de 30 graden of warmer) dus we kopen ook wat extra drinken.
We wilden vandaag eigenlijk met de veerboot naar Vlieland en daarna naar Texel. Echter, gisteren hebben we wat navraag gedaan bij het VVV maar het blijkt niet mogelijk om dat makkelijk te doen. Er gaat maar 1x per dag een boot van Vlieland naar Texel en deze gaat al om 11 uur. De boot naar Vlieland gaat pas om 9 uur en doet er te lang over om daarna nog per fiets de boot te kunnen halen. Dat zou dus betekenen dat we op Vlieland moeten overnachten. Maar omdat het hoogseizoen is kunnen ze niet garanderen dat je een plekje op een camping kan vinden.
We gooien dus dit plan overboord en besluiten om dan naar Stavoren toe te fietsen en daar de boot te nemen naar Enkhuizen. We nemen dan dus niet de Afsluitdijk die normaal gesproken wordt gereden met het rondje Nederland.
Vlak voor de Afsluitdijk buigen we af en volgen de LF22 “Zuiderzeeroute” die langs Stavoren komt.
Omdat het vandaag een warme dag wordt, doen we het rustig aan en nemen we de nodige pauzes.
Eerste stop voor een verfrissing is al om 9.15 uur in Makkum. We stoppen bij een hotel dat net het ontbijt buiten op het terras serveert voor haar gasten. We nemen hier een kopje koffie en na een kleine 20 minuten rijden we verder.
Om 10.30 uur stoppen we in Workum. We bekijken even het leuke gezellige centrum en stoppen daarna om wat te drinken.
Om 11.30 uur komen we aan in het pittoreske dorpje Hindelopen. We fietsen hier rustig doorheen. Omdat de temperatuur al behoorlijk is opgelopen besluiten we om ergens een schaduw plek op te zoeken, te lunchen en lekker even een uurtje rust te nemen. Net buiten Hindelopen zien we op de dijk een vervallen gebouwtje staan en daar ploffen we in de schaduw van het gebouw neer.

De boot die ons naar Enkhuizen brengt

De boot die ons naar Enkhuizen brengt

Om 13 uur fietsen we weer verder en komen na een half uurtje aan in Stavoren. De boot naar Enhuizen gaat pas om 14.30 dus we kunnen even rustig aan doen en een biertje op het terras doen voordat we vertrekken.
Precies op tijd vertrekt de boot naar Enkhuizen. We zijn niet de enige die per fiets naar de overkant willen en het achterdek van de boot staat behoorlijk vol.
Iets voor 16 uur komen we aan in Enkuizen. We zoeken eerst een supermarkt op om spullen voor het avondeten te kopen, daarna rijden we naar een camping die in Enkuizen ligt. Echter, als we de camping zien liggen besluiten we om deze toch maar niet te nemen. We kijken even op de telefoon of er in de buurt nog een camping is en iets buiten Enkhuizen is er eentje.
Uiteindelijk komen we om 16.45 aan op camping “De Gouwe Stek” in Bovenkarspel net buiten Enkuizen.

Bekijk/download route dag 15


Dag 16, zaterdag 3 augustus: Enkhuizen/Bovenkarspel – Voorhout

Vertrek: 7.00u | Aankomst: 18.15u | Afstand: 143.32 km (1.516.88) | Fietstijd: 8:54:40 (89:02:01) | Gemiddelde: 16.08 km/u | Weer: windkracht 5 tegen uit ZW, half bewolkt, 25gr

Hoorn

Hoorn

Gisteravond dan toch besloten om vandaag maar direct naar huis te rijden. We hebben nog even overwogen om via Alkmaar naar Bergen te gaan en dan de volgende dag naar huis.
Maar gezien de “kortste” afstand direct naar huis zo’n 110 km is, moet dat ook lukken.
Dus vanochtend vroeg weer op om om 7 uur te kunnen vertrekken, want de verwachting is dat het toch een lange dag wordt.
Vanaf de camping zitten we snel op de route van de LF21 Zuiderzeeroute die we gaan volgen naar Amsterdam. Als we op de dijk komen langs het IJselmeer wordt al snel duidelijk dat het een pittig dagje gaat worden. De wind is stevig en komt recht van voren. Nicole gaat achter me rijden en met een rustig tempo rijden we naar Hoorn.
In Hoorn aangekomen is er nog maar weinig open bij de haven en dus fietsen we verder. Echter, in het oude centrum is café restaurant d’Oude Waegh wel open en we stoppen hier even voor een kopje koffie. Hoorn is echt een leuk plaatsje en we besluiten om hier in ieder geval nog eens terug te komen.
Na een half uurtje rijden we weer verder over de dijk richting Edam en daarna Volendam. In Volendam moeten we ons manoeuvreren tussen de vele toeristen die op ‘De Dijk’ rondschuifelen. Omdat we in Volendam zijn stoppen we even bij een visboer om een broodje makreel en wat gebakken garnalen te eten. Daarna weer verder naar Monnickendam. Hier stoppen we ook heel even om weer wat fris te drinken. Vanwege de stevige tegenwind hebben we besloten om – waar het kan – toch wat vaker kortere stops te nemen.

In Amsterdam is de Gay Pride net begonnen

In Amsterdam is de Gay Pride net begonnen

Vanaf Monnickendam gaat het niet meer langs de dijk. We duiken wat meer naar binnen en gaan via allerlei smalle weggetjes tussen de weilanden door naar Burgerdam. Via de Zeeburgerbrug komen we Amsterdam in. Doordat ze op de brug aan het werk zijn missen we een route bordje en besluiten we uiteindelijk om maar gewoon richting Amsterdam centrum te rijden. We stoppen nog even bij een AH om wat broodjes en drinken te kopen en willen straks even in een park stoppen om wat te eten. Het is inmiddels dan ook al na enen. We rijden langs het centraal station en komen terecht in de Gay Pride. We vonden al dat het zo druk was in Amsterdam maar hadden niet in de gaten waarom. We kijken even naar de menigte en een aantal boten en rijden daarna verder. In het Westerpark stoppen we even om de broodjes te nuttigen.
Daarna gaan we weer verder via de LF20 Flevoroute naar Haarlem. Ook in Haarlem wordt aan de weg gewerkt en zijn een aantal bordjes weg. Ook hier besluiten we om maar naar het station te rijden en daarna de bordjes Overveen te volgen. Hier moeten we dan weer de LF1 Noordzeeroute oppakken die ons naar Zandvoort en uiteindelijk Noordwijk brengt.
Het laatste stuk naar Zandvoort en Noordwijk gaat door de duinen. Omdat we de hele dag al tegenwind gehad hebben kunnen we dit goed merken in de benen. De laatste kilometers gaan dan ook niet zo snel, mede omdat er ook af en toe een heuvel beklommen moet worden in de duinen.
Tegen kwart voor zes komen we aan in Noordwijk en hebben we ons rondje Nederland voltooid. Een half uurtje later zijn we weer thuis.

Bekijk/download route dag 16


Tot slot

We hebben een mooie rit gemaakt dit jaar en zijn op plaatsen geweest die we niet eerder hebben aangedaan.
De duinen tot aan Vlissingen hadden we al eerder gehad op de terugreis van een van onze eerdere fietstochten (Langs Water). Daarna afgebogen naar Brabant waar de route eerst liep door de vele weilanden en akkerbouw en uiteindelijk overging in bossen. Rondom Eindhoven en de Maas, Arnhem en Emmen hadden we ook al eerder gefietst, maar toch ontdek je weer nieuwe plekjes. Na Groningen wordt het open en verdwijnen de bossen. Hier ook mooie landschappen en vooral mooie Nederlandse luchten. Vanaf Lauwersoog naar Harlingen viel ons het meest tegen qua route. De vele schapen die hier op de dijk – en dus op het fietspad – liepen, maakte het niet aantrekkelijk om hier te fietsen. Op sommige plaatsen moest je echt door centimeters stront rijden. De laatste dag naar huis was pittig windje tegen, zo op de dijk naar Amsterdam en daarna via Haarlem, Zandvoort door de duinen naar huis.

Over het weer hadden we niet te klagen. Lekkere fietstemperaturen, later zelfs behoorlijk warm. Hier en daar ook een bui(tje) regen gehad en een keer flink noodweer. De wind zat het grootste gedeelte in de rug of van opzij.
Doordat het in Nederland vlak is hebben we per dag aardig wat kilometers afgelegd zonder dat we extreem lang op de fiets hebben moeten zitten.

Het fietsen met de Mio navigatie is ook goed bevallen. De navigatie laat zien waar je al moet afslaan en dat is vooral handig omdat route bordjes soms niet aanwezig zijn. Ook zitten ze niet constant op de zelfde plek (links of rechts van de weg) of hebben dezelfde vorm (groot aan een paal of klein op een laag paaltje). Vooral het navigeren naar een camping of terug naar een route was erg handig. Wel moest de navigatie iedere dag worden opgeladen, maar vele medekampeerders waren gewillig om wat stroom te geven. Alleen op de laatste dag viel hij uit op 7km voor thuiskomst vanwege een lege batterij.

Al met al een gelaagde fietsvakantie in ons mooie eigen Nederland.

Nog even wat statistieken over de reis:
16 dagen gefietst.
Totaal gereden 1.526,88 km met een gemiddelde van 94,8 km per dag.
Totaal hebben we 89u 02m 01s gefietst, met een gemiddelde van 5u 33m per dag.
De gemiddelde snelheid over alle dagen kwam uit op 17,08 km/u.
De gemiddelde prijs voor een campingovernachting kwam uit op Eur 15.30.

De LF-routes die we gevolgd hebben: LF1, LF13, LF7, LF3, LF6, LF7, LF3, LF4, LF15, LF14, LF18, LF16, LF10, LF22, LF21, LF20, LF1

Bekijk/download de complete route

11734 Hits Totaal 1 Hits Vandaag
11734 Hits Totaal 1 Hits Vandaag