Landgoed Nieuw Leeuwenhorst
22 augustus 2021

Dan woon je al geruime tijd in de bollenstreek en dan kom je een week geleden tot ontdekking dat er vlakbij een landgoed ligt genaamd “Nieuw Leeuwenhorst. Dus een week geleden even gekeken en nu een langere wandeling uitgestippeld. 
We willen via een aantal knooppunten door het landgoed lopen en vervolgens richting de bossen/duinen van Noordwijkerhout en Noordwijk wandelen. De planning via de knooppunten zou ongeveer uitkomen op 15km.

Nieuw Leeuwenhorst

Landgoed Nieuw Leeuwenhorst wordt beheert door het Zuid-Hollands Landschap en ligt in de gemeente Noordwijkerhout en maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen.
Het landgoed is al uit de 17e eeuw en heeft een rijke geschiedenis. Meer lezen over deze geschiedenis kan op de aparte pagina over het Landgoed Nieuw Leeuwenhorst op de site van het Zuid-Hollands Landschap. 

Vanaf de parkeerplaats lopen we het landgoed op en slaan rechtsaf. We lopen hier door het oudste gedeelte van het bos. Na een tijdje over het landgoed gelopen te hebben komen we tot ontdekking dat we al een knooppunt gemist hebben en dat we verkeerd lopen. Dit begint al goed. Gelukkig is navigeren op de telefoon tegenwoordig een eitje en als we weten hoe we moeten lopen, zitten we weer op de geplande route.

Uitzicht op een van de vijvers in het landgoed

Uitzicht op een van de vijvers in het landgoed

 

Richting Bos en Duin

Als we het landgoed uit zijn lopen we richting Noordwijkerhout. We passeren het Leeuwenhorst congrescentrum. Deze staat op de plek waar vroeger het Klein-Seminarie Leeuwenhorst heeft gestaan. 
Afhankelijk hoe men deze route loopt kan je hier ook aan het eind van de wandeling wat eten of drinken. 

De oude klokkentoren van het seminarie

We vervolgen onze weg en lopen tussen de (nu uitgebloeide) bollenvelden en weilanden door richting de bossen en duinen van Noordwijkerhout/Noordwijk. Onderweg passeren we diverse veldjes waar paarden lopen en zijn er diverse campings en private bungalowparken waar we langs lopen. De horeca van de campings zijn allemaal dicht. Meest logische reden zijn de nog geldende Corona regels. 

Als we ongeveer een uurtje gelopen hebben steken we de doorgaande weg over en lopen we het bos in. Onderweg komen we nog een leuke kleine totempaal tegen. 

Niet veel later buigen we linksaf en lopen we richting Noordwijk. Als we het bos uitlopen en wat meer in het duingebied komen, zien we in de verte Noordwijk met zijn vuurtoren en Huis ter Duin al liggen.

 

Strandopgang

Duingebied

We passeren ook nog een overblijfsel van een bunker. Het duingebied van Noordwijk(erhout) heeft nog diverse overblijfselen van dit soort bunkers. Sommige kan je nog inkruipen, maar de meeste zijn dichtgemetseld. Vlak voordat we het duingebied uitlopen passeren we nog de toegang van het Atlantikwall Museum Noordwijk. Het museum beheert 12 bunkers en een gangenstelsel van 500 meter.

Overblijfsel van een bunker

Toegang Atlantikwall Museum Noordwijk

Noordwijk

De oorspronkelijke geplande route zou ons na het duingebied niet Noordwijk insturen, maar via een kleine omweg terug naar het startpunt. Maar omdat we al bijna twee uur lopen en het lunchtijd is, besluiten we om richting de boulevard te lopen en te kijken of we ergens kunnen eten.

Vuurtoren Noordwijk

We besluiten om bij strandtent “De Zeemeeuw” wat te gaan eten. We hebben geen reservering en het hele terras zit bomvol. Het is dus even wachten tot er een tafeltje vrij komt, maar dat duurt gelukkig niet lang. 
We nemen beide een club-sandwich en na een uurtje vervolgen we onze weg. 

We lopen over de boulevard richting het centrum en lopen via de winkelstraat weer naar een van de knooppunten. In de winkelstraat is het gezellig druk en er zijn vooral veel Duitse toeristen.

Boulevard Noordwijk tegenover Hotels van Oranje.

Het laatste stuk lopen we door een van de wijken van Noordwijk die aan de noordzijde ligt. We komen uiteindelijk weer op het punt waar we het landgoed verlaten hebben en nemen nu de andere kant van het landgoed. We lopen via een bruggetje (waar je een leuk uitzicht hebt op een statige villa) langs de Spiegelvijver over een mooi laantje waar aan weerskanten mooie bomen staan. Verderop passeren we de ‘Koepelberg’ en lopen we het laatste stuk terug naar de parkeerplaats. Op het punt waar je het vogel uitkijkpunt hebt, staat ook nog een informatiebord waar heel kort iets over de geschiedenis van het Landgoed staat.

Mooi laantje in Landgoed Nieuw Leeuwenhorst

Na 3 uurtjes wandelen (exclusief lunchpauze) komen we weer bij de auto en rijden we naar huis.


Route Info

Knooppunten 07, 08, 10, 09, 84, 83, 82, 52, 81, 78, 49, 79, 80, 13, boulevard, hoofdstraat, 14, 10, 08, 07
Datum wandeling 21 augustus 2021
Afstand 15,9 km
Route omstandigheden vlak, in de duinen en het bos glooiend en af en toe onverhard
Start/einde wandeling Parkeerplaats Landgoed Nieuw Leeuwenhorst

 

775 Hits Totaal 1 Hits Vandaag

Andere interessante berichten

Salemer See

Salemer See

We staan met de camper aan de Salemer See. Als we geïnstalleerd zijn - en dat is al net na de lunch - hebben we nog...

Lüneburger Heide

Lüneburger Heide

Via Komoot vinden we een wandeling die vanaf de plek begint waar we met de camper staan. De wandeling gaat door het...

Landschapswandeling Alden Biesen

Landschapswandeling Alden Biesen

Deze wandeling is ook een landschapswandeling en is een greenspot wandeling van 'wandelen in Limburg'. Het is een...

0 reacties