Rondje Daarle
24 augustus 2021

Van 26 juni t/m 2 juli 2021 zijn we een aantal dagen in Daarle voor een lekkere wandelvakantie. De omgeving hier is een mooi wandelgebied en we zijn dan ook van plan om hier dagelijks een wandeling te maken en te genieten van de natuur. Wij verblijven gedurende deze periode in vakantiehuisje Erve Eshuus. 

Dit dorpje ligt in de provincie Overijssel, in de streek Salland en is onderdeel van de gemeente Hellendoorn. Het dorpje heeft thans rond de 1500 inwoners.

Als we rond 15 uur aankomen bij het het huisje en kennis gemaakt hebben met de eigenaren hebben we inmiddels gehoord dat er voldoende wandelroutes zijn in en rondom Daarle. We hebben inmiddels gezien dat er ook vanuit Daarle enkele routes beginnen. 

We laden de auto uit en besluiten eerst even naar het lokale supertje te lopen om wat inkopen te doen voordat deze dichtgaat. We kunnen dan tegelijkertijd ook even kijken welke routes er lopen en daarna wellicht eentje gaan lopen. Het lokale supertje zit naast het enige café-restaurant van het dorpje – N’Tip – en ligt op 5 minuten lopen van ons verblijf.

Nadat we de inkopen hebben gedaan, lopen we even naar het routebord met de wandelingen. Er blijken 4 uitgezette wandelingen te zijn. Deze zijn op kleur en maken onderdeel uit van het Wandelnetwerk Twente.

De afstanden zijn 3,8km, 5,5km, 6,7km en 11km. Omdat het al eind van de middag is nemen we de kortste wandeling van 3.8km – de groene – die buitenom Daarle loopt. We zien dat de route langs ons vakantieverblijf loopt, dus kunnen we de gedane inkopen eerst daar brengen en vervolgens doorlopen. De route is gemakkelijk te volgen door de gekleurde pijlen.
Via de Watertorenweg passeren we een oude waterput.

Oude waterput

Watertoren Daarle

Iets verder staat de Watertoren van Daarle. De toren is beeldbepalend voor het landschap, want je ziet hem al van verre staan. 
De watertoren stamt uit 1937 en staat op een stuwwal van 6-7 meter hoog. Dit terwijl Daarle zelf ook op 9 meter boven NAP ligt. Hierdoor hoefde de watertoren minder hoog gebouwd te worden dan gebruikelijk in die tijd. De achthoekige toren is 33 meter hoog en heeft een betonnen waterbassin met een inhoud van 150.000 liter. De bouw van de toren was in 1934 en inmiddels is de watertoren buiten gebruik (sinds 1995). Het waterbedrijf Vitens heeft de toren in 2004 verkocht.
(Bron: plaatsengids.nl)

Watertoren Daarle (1937)

We lopen verder en na het oversteken van de doorgaande weg moeten we verder door het boerenlandschap. Helaas moeten we ons een weg vinden door hoog gras waar tevens de nodige brandnetels en distels nog staan. Het is dus even zorgen dat we deze niet raken met onze blote benen en ze plattrappen bij elke stap. Jammer dat men hier niet even een kleine strook gemaaid heeft.
Gelukkig lopen we niet de hele tijd door het hoge gras en even verder is er wel gemaaid. Via een zandpad lopen we verder.

Zandpad richting ‘Bijzondere Begraafplaats Daarle’.

We lopen langs de ‘Bijzondere Begraafplaats Daarle‘ en komen uit op de Kerkallee. Niet veel later lopen we Daarle weer binnen. Als afsluiting van de wandeling nemen we een drankje op het terras van N’Tip. 
Hoewel geen lange wandeling, is het toch lekker om alvast wat gelopen te hebben.


Route Info

Knooppunten Groene wandeling vanaf Startpunt Daarle
Datum wandeling 26 juni 2021
Afstand 5,7 km (route zelf is 3,8 km)
Route omstandigheden vlak, over de weg en stukje boerenland
Start/einde wandeling Café-resaurant N’Tip, Daarle

 

1303 Hits Totaal 2 Hits Vandaag

Andere interessante berichten

Grosser Zechliner See

Grosser Zechliner See

Gezien het in het noorden van Duitsland en in Denemarken langzaam slechter weer zou gaan worden, hebben we besloten om...

Rügen – Binz & Sellin

Rügen – Binz & Sellin

Na de wandeling van gisteren in het Nationalpark Jasmund, vandaag een relaxte dag met wat wandelen door twee plaatsen....

Rügen – Nationalpark Jasmund

Rügen – Nationalpark Jasmund

We zijn inmiddels aangekomen op het eiland Rügen in Noord-Duitsland. Hier wilden we al zo graag naartoe om een bezoek...

0 reacties