Sallandse Heuvelrug
26 augustus 2021

Vandaag gaan we een langere wandeling maken. Keuze is gevallen op een wandeling op de Sallandse Heuvelrug. Dit natuurgebied ligt op een kleine 15km bij ons verblijf vandaan, een klein kwartiertje met de auto. We maken de keuze om naar het ‘Buitencentrum Sallandse Heuvelrug’ te rijden en daar een route te nemen. Via diverse websites hebben we al gezien dat er verschillende bewegwijzerde routes zijn, die net als in Daarle – en het hele wandelnetwerk van Twente – van kleuren zijn voorzien. 

Rond 10:30 uur rijden we richting de plek waar we willen starten. Het ‘Buitencentrum’ is een informatiecentrum over o.a. het National Park De Sallandse Heuvelrug en er is tevens een sterrenwacht gevestigd. Naast het informatiecentrum Daarnaast is horeca en we nemen eerst een kop koffie voordat we gaan lopen. 

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

Dit park is een uniek gebied in Europa omdat het één van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden is. De Sallandse Heuvelrug is een stuwwal die is ontstaan in de voorlaatste ijstijd, 200.000 tot 150.000 jaar geleden. Schuivend ijs, smeltwater en stuivend zand vormden de basis van het huidige landschap. Het schuivend ijs had een gigantische kracht, grote stenen werden meegesleurd en de grond werd opgestuwd. In totaal zijn er op de heuvelrug 26 ‘bergen’ ontstaan! Pas sinds 2004 is het een Nationaal Park geworden. 
(Bron en meer info op: Nationaal Park Sallandse Heuvelrug)

We vertrekken om 11:10 uur vanaf het startpunt ‘Nijverdalseberg’ en nemen de paarse route. Deze zou volgens het informatiebord een 13,1km moeten zijn. Een mooie afstand voor vandaag. De route is zeer makkelijk te volgen en is goed aangegeven. 

Keuzepunt F95

Rijkswerkkamp Twilhaar

Na een 20 minuten gelopen te hebben komen we langs de overblijfselen van het Rijkswerkkamp Twilhaar. In de crisisjaren vlak voor de oorlog besloot de Nederlandse overheid actief de grote werkloosheid tegen te gaan door het instellen van de Rijksdienst voor de Werkverruiming. Deze dienst kwam met vele plannen om werkgelegenheid te verschaffen waarbij zogenaamde kampen voor de werkverruiming werden gebouwd om de arbeiders te kunnen huisvesten. Rijkswerkkamp Twilhaar was een van deze werkverruimingskampen. In het begin van de oorlog hebben hier voornamelijk zeelieden uit Scheveningen en Den Haag, die door de Duitse bezetter te horen hadden gekregen dat ze niet meer mochten uitvaren met hun boten. In 1942 is het door de Duitse bezetter de bestemming van het kamp veranderd in een Joods werkkamp. 
(Bron en meer info op: Werkkamptwilhaar.nl)

Ingang werkkamp Twilhaar

Niet veel later komen we nog een herder tegen met een kudde geiten (en volgens mij ook schapen). De dieren proberen allemaal een beetje in de schaduw te staan, want het is een warme dag vandaag. Mooi om te zien is hoe de herder zijn honden via fluit commando’s simpel de heide opsturen om de groep bij elkaar te houden. Als alle (afgedwaalde) dieren weer bij elkaar staan komen de honden hijgend en puffend terug naar hun baas. Als ze even hebben kunnen uitrusten moeten ze alleen weer het veld in omdat er weer een paar dieren een ‘eigen’ weg aan het zoeken zijn. 

Schaaps- ,geitenkudde.

Halverwege de wandeling komen lopen we over het hoogste gedeelte van de route, zo’n 69 m boven NAP. Hoewel de heide rond deze tijd uiteraard nog niet in bloei staat blijft het uitzicht en de natuur geweldig.

Aan het eind van onze wandeling komen we op het zogenaamde ‘Kabouterpad‘ terecht. Dit pad is speciaal voor kinderen van 3-6 jaar en start vanaf het buitencentrum. In het bos staan allerlei ‘attributen’ die verwijzen naar de kabouters en via een speurtocht kom je hier langs.

Uiteraard kunnen we het niet laten om ook even – op onze knieën zittende – een foto te laten nemen. 

Rond 14:00 uur komen we weer terug bij ons startpunt. We lopen naar een iets verderop gelegen restaurant, zoeken een plekje op in de schaduw en genieten daar van een heerlijke lunch.


Route Info

Knooppunten Paarse route vanaf startpunt ‘Nijverdalseberg’
Datum wandeling 27 juni 2021
Afstand 13,3 km
Route omstandigheden Bos, heide en onverharde stukken
Start/einde wandeling Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Ruime gelegenheid om te parkeren.

 

1364 Hits Totaal 2 Hits Vandaag

Andere interessante berichten

Salemer See

Salemer See

We staan met de camper aan de Salemer See. Als we geïnstalleerd zijn - en dat is al net na de lunch - hebben we nog...

Lüneburger Heide

Lüneburger Heide

Via Komoot vinden we een wandeling die vanaf de plek begint waar we met de camper staan. De wandeling gaat door het...

Landschapswandeling Alden Biesen

Landschapswandeling Alden Biesen

Deze wandeling is ook een landschapswandeling en is een greenspot wandeling van 'wandelen in Limburg'. Het is een...

0 reacties