Landschapswandeling Borgloon
13 mei 2022

Via Komoot deze wandeling uitgekozen. Het is een Greenspot wandeling en loopt door de heuvels rondom Borgloon en is met recht een landschapswandeling te noemen. Hoogtepunt van deze wandeling is het zgn. ‘Doorkijkkerkje’ dat wij aan het einde van deze wandeling hadden.
 

We zitten een weekje in een AirBnB in Franstalig België, dichtbij de Belgische Ardennen. Het is onze trouwweek en in mei nemen we dan ook altijd een lang weekend of weekje vrij. We nemen dan ook de  gelegenheid om verschillende wandelingen te doen.

We rijden dus eerst naar Borgloon om daar de wandeling te starten. Het is in het plaatsje even zoeken naar het beginpunt en derhalve ook de parkeerplaats die bij het beginpunt zou moeten liggen. Omdat startpunt midden in het centrum van Borgloon ligt en het veelal eenrichtingsverkeer is, rijden we het beginpunt 2x voorbij. Uiteindelijk parkeren we dan maar ietsje verder van het centrum op een braakliggend terrein (waar meer auto’s geparkeerd staan, dus het zal wel mogen) en lopen naar het beginpunt. We zien dan ook dat er bij het beginpunt gewoon niet geparkeerd kan worden.  

De route

Borgloon ligt in de Haspengouw regio wat bekend staat om zijn vele boomgaarden die in een bepaalde periode vol in de bloesem staat en vele liefhebbers trekt om hier te kunnen fietsen en wandelen.
We pakken de gele route (rechthoek) die aangegeven staat voor 12,5 km. De route is in twee richtingen te lopen en wij nemen hem tegen de klok ik. De landschapswandeling loopt door de heuvels ten zuiden van Borgloon. Slingerend door weides, velden en door en langs boomgaarden over brede en smalle paden lopen in een lekker zonnetje. Onderweg staan de zomerbloemen al volop in bloei. In de boomgaarden waar we langskomen, zien we het eerste fruit al groeien. Het zal nog een tijd duren voordat het fruit geplukt kan worden. De ftuitkisten staan in ieder geval al klaar voor de oogst.  

We lopen hier en daar over oude kasseien straten en passeren diverse hoeves. Het is een zeer afwisselende wandeling met mooie vergezichten over de heuvels. 

Doorkijkkerkje ‘Reading between the lines’ 

Hoogtepunt van deze wandeling – en eigenlijk iedere wandeling vanuit Borgloon – is het zgn. ‘Doorkijkkerkje’. Eigenlijk is het helemaal geen kerkje, maar is het een kunstwerk van het Belgische architectenduo Gijs – Van Vaerenbergh (Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh) en heeft de officiële naam “Reading between the Lines”. 
Het kunstwerk is 10 meter hoog en bestaat uit 100 op elkaar gestapelde lagen corten-staalplaten in de vorm van een Loons kerkje. De constructie weegt maar liefst 30 ton. Elke plaat is 10mm dik en de ruimte tussen de platen is 90mm. Daar waar er ramen in het kunstwerk zitten, zijn de platen minder breed en zo valt er (of het lijkt zo) dat daar meer licht binnen valt.

Het leuke van het kunstwerk is dat als je ver van het kerkje staat het lijkt alsof het een massief gebouw is. Pas als je dichterbij komt zie je pas hoe de constructie is en op het moment dat je er in loopt of naast staat zie je dat je er ‘doorheen’ kan kijken. Door de speciale constructiewijze zorgt het ervoor dat het landschap altijd zichtbaar blijft als je door de kerk heen kijkt. Dit zowel van op afstand als van dichtbij. De kerk is hierdoor wel aanwezig, maar ook afwezig in het landschap.

Het kerkje trekt een hoop bezoekers en dus is het een kunst om te proberen een foto te maken zonder mensen erop. 

 

 

 


Route Info:

Route Gele route (rechthoek)
Datum wandeling 13 mei 2022
Afstand 14,49km
Route omstandigheden wandelpad, kasseien, door velden
Start/einde wandeling Greenspotwandeling Grootloon – Borgloon centrum, Klappoel 2, 3840 Borgloon, België (let op geen parkeerplaats!)

 


 

 

505 Hits Totaal 1 Hits Vandaag

Andere interessante berichten

Grosser Zechliner See

Grosser Zechliner See

Gezien het in het noorden van Duitsland en in Denemarken langzaam slechter weer zou gaan worden, hebben we besloten om...

Rügen – Binz & Sellin

Rügen – Binz & Sellin

Na de wandeling van gisteren in het Nationalpark Jasmund, vandaag een relaxte dag met wat wandelen door twee plaatsen....

Rügen – Nationalpark Jasmund

Rügen – Nationalpark Jasmund

We zijn inmiddels aangekomen op het eiland Rügen in Noord-Duitsland. Hier wilden we al zo graag naartoe om een bezoek...

0 reacties