Landschapswandeling Alden Biesen
14 mei 2022

Deze wandeling is ook een landschapswandeling en is een greenspot wandeling van ‘wandelen in Limburg’. Het is een gevarieerde wandeling die we gelopen hebben vanaf het Wijnkasteel Genoels-Elderen naar de Landcommanderij Alden Biesen. Vanaf daar lopen we weer terug naar het Wijnkasteel. 
 

 
We zitten een weekje in een AirBnB in Franstalig België, dichtbij de Belgische Ardennen. Het is onze trouwweek en in mei nemen we dan ook altijd een lang weekend of weekje vrij. We nemen dan ook de  gelegenheid om verschillende wandelingen te doen.
 

Het wordt de laatste wandeling die we dit weekje hebben. Deze wandeling staat aangegeven voor 16,2km en kan vanaf twee plaatsen gestart worden. Vanaf het wijnkasteel van Genoels-Elderen of vanaf de Landcommanderij in Alden-Biesen. We kiezen voor de eerste optie.
Het is even zoeken naar een parkeerplek. Bij het kasteel zelf is het helaas vol en de andere parkeerplekken langs de weg behoren bij een restaurant waar niet geparkeerd mag worden zonder dat je daar gaat eten. Gelukkig vinden we nog een plekje dat zelfs in de schaduw ligt. 

De route

We volgen de gele route (rechthoek) en lopen deze met de klok mee. De route loopt net als die van gisteren door een heuvelachtig landschap tussen weilanden en akkers. Zo af en toe loop je over privé land van mensen die langs de route wonen. Zij hebben een stukje pad ter beschikking gesteld voor de wandeling. 

We passeren het natuurgebied ‘De Molenbeemd’. Dit natuurgebied dankt zijn naam aan het gelijknamige riviertje. Het is een bijrivier van ‘de Demer’. Het gebied is dankzij het riviertje hier en daar behoorlijk drassig en we moeten af en toe over vlonders lopen. 

Rond lunchtijd komen we aan bij de Landcommanderij Alden Biesen. We nemen eerst een lunch en kunnen gelukkig in de schaduw zitten want het is behoorlijk warm deze dag. 

 

Landcommanderij Alden Biesen

Alden Biesen is de vroegere landcommanderij van de Duitse Orde in Rijkhoven, Bilzen en tot 1795 de hoofdzetel van de balije Biesen. Alden Biesen is nu uitgebouwd tot een cultuurcentrum van de Vlaamse Overheid. De architecturale uitwerking van het geheel geeft blijk van een verrassende dualiteit tussen enerzijds een middeleeuwse besloten waterburcht met krijgskundige betekenis en anderzijds geeft het geheel vorm aan een weids openliggend classicistisch opgevat kasteel. (Bron: Wikipedia Alden Biesen)

De geschiedenis van deze commanderij begint al in 1229 en is in de loop der eeuwen steeds verder uitgebouwd. 
Het complex bestaat uit de Buitenhof, Waterburcht, Voorhof een Engels Park, een Franse Tuin en diverse boomgaarden. 

Nadat wij bij de toegangspoort van het complex wat gegeten hebben gaan we even kijken binnen het complex. Toegang is namelijk gratis en alleen voor binnen en tentoonstellingen moet je betalen. Nu hadden we tijdens het eten al diverse muzikanten en deftig geklede mensen naar binnen zien gaan. 
Als wij naar binnen gaan blijkt dat er een huwelijksvoltrekking binnen heeft plaatsgevonden en dat de muzikanten klaar staan om muziek te maken. Er is een fanfare maar ook een groep doedelzak spelers. Als het bruidspaar naar buiten komt loopt het door een erehaag van een aantal politiemensen die het zwaard geheven hebben. 

Apostelhuis

Omdat het behoorlijk warm is, slaan we het bezoek aan de Franse tuin maar over en vervolgens we onze wandeling. We lopen over het hele terrein naar de andere kant en passeren daar ook een toegangspoort genaamd het Apostelhuis. Het poortgebouw dateert ui de 17e en 18e eeuw en ligt op exact 500 meter van het kasteel zelf. Vroeger was het de hoofdingang van Alden Biesen. Het bestaat uit drie delen: Het Apostelhuis, de poorttoren en de Trompetterswoning. De Trompetterswoning was het verblijf van de poortwachter. Hij kondigde de bezoekers van Alden Biesen aan. Het Apostelhuis was oorspronkelijk bedoeld als opvanghuis. Het poortgebouw staat op één van de hoogste punten van Limburg.

Helaas is het laatste stuk van de wandeling de minste, want we lopen voornamelijk langs de weg en/of door het open veld verder naar het wijnkasteel. Het is pittig warm aan het worden en we zijn blij als we bijna terug bij het beginpunt aankomen. We snijden zelfs een klein stukje af aan het einde van de route. Het zal een paar honderd meter zijn, maar toch blij dat we dat gedaan hebben. 

Bij het wijnkasteel aangekomen willen we daar nog wat drinken. Helaas gaat dat niet want het is blijkbaar afgehuurd voor een privé aangelegenheid. Vandaar dat het ook zo vol staat met auto’s. Overigens kan je niet zomaar het wijnkasteel bezoeken, want je moet er voor betalen om het kasteel te bezoeken. 

We stappen daarom maar in de auto en rijden terug naar onze AirBnB en kunnen daar nog heerlijk in de zon zitten en genieten van een drankje en een lekkere BBQ.

 


Route Info:

Route Gele route (rechthoek)
Datum wandeling 14 mei 2022
Afstand 17,65 km
Route omstandigheden wandelpad, kasseien, door velden, asfalt, bos, akkers, boomgaarden
Start/einde wandeling Greenspot Alden Biesen, startplaats wijnkasteel Genoels-Elderen, Kasteelstraat 

 


 

 

611 Hits Totaal 1 Hits Vandaag

Andere interessante berichten

Grosser Zechliner See

Grosser Zechliner See

Gezien het in het noorden van Duitsland en in Denemarken langzaam slechter weer zou gaan worden, hebben we besloten om...

Rügen – Binz & Sellin

Rügen – Binz & Sellin

Na de wandeling van gisteren in het Nationalpark Jasmund, vandaag een relaxte dag met wat wandelen door twee plaatsen....

Rügen – Nationalpark Jasmund

Rügen – Nationalpark Jasmund

We zijn inmiddels aangekomen op het eiland Rügen in Noord-Duitsland. Hier wilden we al zo graag naartoe om een bezoek...

0 reacties