Lüneburger Heide
8 juni 2022

Via Komoot vinden we een wandeling die vanaf de plek begint waar we met de camper staan. De wandeling gaat door het ‘Naturschutzgebied Lüneburger Heide’. We zijn er in juni dus de heide bloeit nu niet. Toch moet het een van de mooiste gebieden zijn in Duitsland. De wandeling is wel lang die we gevonden hebben, maar omdat deze vrij vlak is zou het geen probleem moeten zijn. 
 

 
We zijn op camper vakantie voor drie weken door Duitsland. Plannen zijn om richting het eiland Rügen te gaan. Vervolgens is het afhankelijk van het weer of we richting Denemarken gaan of afzakken door Duitsland terug naar Nederland. De plannen zijn om zoveel mogelijk wandelingen te maken. De mooiste zullen we hier plaatsen.
 

De tip om te wandelen bij de Lüneburger Heide kregen we van enkele medekampeerders op onze eerste camper plaats in Nederland.
We staan op een kleine camper/kampeer plaats gelegen bij een manege in Bispingen. Niet alleen kan je hier met je camper staan, óók kamperen en het huren van een huisje of grotere accommodatie is mogelijk. Het leuke is dat er heel veel gezinnen zijn met jonge kinderen. De kinderen mogen hier de paarden verzorgen en er ook op rijden. 
 

Lüneburger Heide

De Lüneburger Heide is een groot heide- en boslandschap in het noordoosten van Nedersaksen, gelegen in de stedendriehoek Hamburg – Wolfsburg – Hannover. De Lüneburger Heide is, grofweg ca. 230.000 tot 130.000 jaar geleden, ontstaan ten tijde van de Saale-ijstijd. Het uitgestrekte heidegebied ligt tussen de rivieren de Elbe en Aller en is een van de grootste natuurgebieden in Duitsland. 
Het gebied heeft een oppervlakte van meer dan 100.000 hectare en is hét grootste heidegebied van Europa. Het hart wordt gevormd door het autovrije, beschermde natuurgebied rondom de Wilseder Berg, met zijn 169 m het hoogste punt van de Lüneburger Heide. 
In het gebied zijn vele uitgestippelde wandelingen en fietsroutes. Als het moet kan je hier dagen rondbrengen.

We lopen vanaf de manege het gebied in en volgen de wandeling via Komoot die we gevonden hebben. 

Uitzicht over de velden

Uitzicht over de velden

De heide staat nu niet in bloei, anders zou het een groot paars veld zijn.

We passeren op een gegeven moment een gigantisch onderkomen voor bijenkorven. Nu leeg, maar we denken dat deze rond de tijd dat de heide in bloei komt te staan gevuld staan met tientallen korven. We zien meerdere van deze onderkomens in dezelfde buurt staan.

Onderkomen voor bijenkorven.

Onderkomen voor bijenkorven.

Verderop op de route passeren we een schaapskooi. Ze zijn er bezig om de schapen (of zijn het geiten?) één voor één te voorzien van een oormerk. Er worden ook opnames gemaakt van het gebeuren. We blijven even staan om te kijken en lopen later weer verder.

We passeren een klein riviertje en later komen we wilde paarden tegen die hier ook in dit stuk van het gebied lopen. We lopen verder en via een groot bosgebied lopen we naar de Wilseder Berg. Met 169m is dit de hoogste berg (heuvel) in dit gebied. Bovenop heb je een mooi uitzicht over de omgeving.

We passeren vervolgens Wilsede. Een oud karakteristiek dorpje, autovrij en het lijkt of de tijd hier stil heeft gestaan. We vervolgen onze route en komen bij de Totengrund. Dit schijnt een van de mooiste plekken te zijn in dit gebied, vooral als de heide bloeit. 

Totengrund

De Totengrund is een ca 30 ha groot keteldal dat ontstaan is in de ijstijd. Nu is het begroeid met heideplanten en jeneverbesstruiken. De Totengrund ligt even ten zuiden van het heidedorpje Wilsede. Samen met de Wilseder Berg zijn het de bekendste landschapsdelen van de Lüneburger Heide.|
Gelukkig was er Wilhelm Bode, de pastor uit Egestorf, die dankzij de vele giften die hij wist te verzamelen de Totengrund in 1906 kon aankopen en van de ondergang te redden. Er waren namelijk andere en meer commerciële plannen. Daarmee werd de Totengrund de kern van het natuurreservaat Lüneburger Heide, als één der eerste en grootste natuurreservaten in Duitsland.

De Totengrund, de Wilseder Berg en het heidedorpje Wilsede zijn de grote aantrekkingspolen voor het toerisme hier in de Lünehurger Heide. Hier kan je enkel te voet, met de fiets of te paard geraken. Alle gemotoriseerde verkeer is hier kilometers in het rond ten strengste verboden.

De naam Totengrund heeft helemaal niets te maken met doden of een begraafplaats, wat mogelijk door de vele grafheuvels die hier in de regio nog te vinden zijn wordt dit nogal eens verkeerdelijk gedacht werd. De naam is hoogst waarschijnlijk ontstaan doordat voor de boeren deze grond ongeschikt was voor de landbouw. Er was geen water te vinden, de grond was hier dood, Totengrund dus.
(Bron: Flickr)

We lopen terug naar de camper via het Friedwald. Al met al is het een mooie, maar toch ook een behoorlijk lange (23km!!) wandeling geweest. Wellicht iets te lang. We verwachten niet dat we veel van dit soort lange wandelingen gaan maken de komende tijd. 

Meer zien van de hele route die we gereden hebben met de camper. Bekijk dan ons verslag Camper vakantie Duitsland


Route Info:

Route via Komoot gevolgd
Datum wandeling 8 juni 2022
Afstand 23,21 km
Route omstandigheden bos, heide, wandelpaden
Start/einde wandeling Bispingen (D)

 


 

 

479 Hits Totaal 1 Hits Vandaag

Andere interessante berichten

Grosser Zechliner See

Grosser Zechliner See

Gezien het in het noorden van Duitsland en in Denemarken langzaam slechter weer zou gaan worden, hebben we besloten om...

Rügen – Binz & Sellin

Rügen – Binz & Sellin

Na de wandeling van gisteren in het Nationalpark Jasmund, vandaag een relaxte dag met wat wandelen door twee plaatsen....

Rügen – Nationalpark Jasmund

Rügen – Nationalpark Jasmund

We zijn inmiddels aangekomen op het eiland Rügen in Noord-Duitsland. Hier wilden we al zo graag naartoe om een bezoek...

0 reacties