Moerputten
10 februari 2022

De “Moerputten” is een natuurgebied dat ten zuiden van ‘s-Hertogenbosch ligt. Op weg naar huis kwamen we in de buurt van deze locatie en omdat we al eerder wat foto’s hadden voorbij zien komen op Facebook besloten om hier even te stoppen. De wandeling die wij gedaan hebben is een samenvoeging van de “Moerputten Bruggenroute” en die van de “Halve Zolenpad”. Twee relatief korte routes van respectievelijk 4,8 en 1 kilometer.

Moerputtenbrug

In 1890 werd de Langstraatspoorlijn ’s-Hertogenbosch-Lage Zwaluwe in gebruik genomen. Het spoor liep door het natte laagveengebied van de Moerputten en daarom werden twee bruggen gebouwd: de Moerputtenbrug en de Venkantbrug. De 600 meter lange spoorbrug is een prachtig voorbeeld van industrieel erfgoed uit de 19e eeuw. Het enorme, statige gevaarte bestaat uit een geklonken, ijzeren constructie die rust op 35 gemetselde pijlers. Aan de voet van de Moerputtenbrug ligt een drijvend ponton (ten tijde van ons bezoek niet toegankelijk omdat het hersteld moet worden) van waar je het beroemde zijaanzicht van de brug kunt zien. Bij de brughoofden is informatie te vinden over de geschiedenis van de beide bruggen.

De wandeling naar de Moerputten brug en daarna door het hooiland langs vennen was op het moment dat wij er waren zeer drassig. Zo erg dat we het stukje dat naar de vlonders ging door het land maar over de weg gelopen hebben. Op dat moment had je toch echt een paar goede laarzen nodig. Dat stukje was even niet geschikt om daar met onze wandelschoenen doorheen te lopen. 

Halve Zolenpad

Deze wandelroute (slechts 1 km) loopt zo goed als geheel over vlonder door het moerasgebied dat naast de oude spoordijk loopt. Het is een leuk stukje om te lopen. 
Het is een van de vele vlonderpaden die in Nederland liggen. 

Zoals al eerder genoemd, op het moment van lopen was het erg drassig op de oude spoordijk en het stukje dat je door het land loopt. Wellicht was het dan ook niet het beste jaargetijde om te lopen. Alhoewel de mooie Hollandse luchten die we hadden wel veel goedmaakte. 
De verwachting is dat het in het voorjaar een stuk minder nat zal zijn en er veel vlinders aanwezig zijn. De diverse informatie borden over vlinders langs de route geven in ieder geval wel de indruk.


Route Info

Knooppunten Gele + blauwe route.
Datum wandeling 5 februari 2022
Afstand 5,15 km (gecombineerd)
Route omstandigheden Drassig als het geregend heeft. Je loopt over een oude spoordijk, weiland en vlonders. De brug kan glad zijn bij regen en ijsvorming.
Start/einde wandeling Parkeerplaats aan de Deutersestraat, 5223 GV, ‘s-Hertogenbosch (parkeerplaats is niet groot, anders parkeren in de wijk vlakbij)

 

1442 Hits Totaal 2 Hits Vandaag

Andere interessante berichten

Salemer See

Salemer See

We staan met de camper aan de Salemer See. Als we geïnstalleerd zijn - en dat is al net na de lunch - hebben we nog...

Lüneburger Heide

Lüneburger Heide

Via Komoot vinden we een wandeling die vanaf de plek begint waar we met de camper staan. De wandeling gaat door het...

Landschapswandeling Alden Biesen

Landschapswandeling Alden Biesen

Deze wandeling is ook een landschapswandeling en is een greenspot wandeling van 'wandelen in Limburg'. Het is een...

0 reacties