Natuurgebied Hoefaert
11 mei 2022

Het wordt een warme dag en dus willen we een wandeling doen die lekker door de bossen loopt. Via komoot zoeken we in de regio naar leuke wandelingen in de buurt en welke redelijke recenties hebben. Deze wandeling komt eruit als een mooie wandeling. We moeten er wel een stukje voor rijden maar dat is niet erg. 
 

We zitten een weekje in een AirBnB in Franstalig België, dichtbij de Belgische Ardennen. Het is onze trouwweek en in mei nemen we dan ook altijd een lang weekend of weekje vrij. We nemen dan ook de  gelegenheid om verschillende wandelingen te doen.

De Hoefaert

De Hoefaert is een 60 hectare groot natuurgebied op de grens van de Belgisch Limburgse gemeenten Bilzen, Lanaken en Zutendaal. Het vormt een uitloper van het Nationaal Park Hoge Kempen. Het gebied is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied ‘Overgang Kempen-Haspengouw’ (habitatrichtlijngebied BE2200042). 31 ha van het gebied wordt beheerd door natuurvereniging Orchis vzw waarvan een belangrijk gedeelte een Erkend Natuurreservaat is.
Geografisch ligt het op de steilrand tussen het Kempens plateau (100m) en Vochtig-Haspengouw (60m). Het bovenste gedeelte van deze helling is vrij steil. Daardoor is er ook nogal wat reliëf in het gebied met beken die van het Kempens Plateau afstromen naar het lagere deel met daarin meerdere vijvers. Door zijn ligging in een overgangsgebied van de Kempen naar Haspengouw verbindt het twee verschillende landschapstypen en bevat afwisselend naaldbossen, loof- en gemengde bossen, hooi- en weilanden en vijver- en moerasgebieden.

Ten westen van De Hoefaert loopt het Albertkanaal.

In natuurgebied De Hoefaert is het naaldhout nog steeds in de meerderheid. De naam Hoefaert verwijst naar de hoefstallen waar de ridders hun paarden lieten beslaan. Voor de wandelaars staan er op regelmatige afstanden oriëntatieborden en rustbanken. In De Hoefaert tref je ook het stiltegebied Zwarteput aan. Het gebied dankt zijn naam aan een oude bronnengebied.
(Bron: Wikipedia)
 

De Route

De route is zeer goed aangegeven met kleuren en vormpjes. Gelijkwaardig aan routes in Nederland die ook met kleurtjes worden aangegeven, zoals in Drenthe. Enige is dat men hier ook nog vormen gebruikt zoals, rond, vierkant, driekhoek, etc. Op zich een stuk beter, omdat op deze manier ook mensen die kleurenblind zijn een route gemakkelijk kunnen volgen. Verder is het heel makkelijk om via ‘wandelwissels’ van de en naar de andere route over te stappen. 

We starten onze wandeling bij het instapgebied ‘De Hoefaert’. Dit ligt aan de andere kant van de toegangspoort ‘Lieteberg’. We lopen eerst naar het routebord om te zien wat we kunnen lopen. We besluiten een combinatie te maken van een aantal routes en lopen zo op die manier naar de toegangspoort aan de andere kant van het natuurgebied. Het wordt een combinatie van de groene, gele, oranje, blauwe en opnieuw gele route. Voor het gemak maken we eerst nog even een foto van het routebord, mochten we ergens een paaltje missen of ‘verdwalen’. 

Blotevoetenpad

In het natuurgebied ligt ook het blotevoetenpad. De voormalige kiezel- en zandgroeve, het decor waarin het blotevoetenpad werd uitgestippeld, biedt zowel afwisseling als spanning en beleving. Zo zijn er waterpartijen, zandheuvels, steile hellingen… waar je kan klauteren, ploeteren en klimmen. Onder andere een houten uitkijktoren, een doolhof en een hangbrug maken deze ervaring nog dat tikkeltje specialer. Het blotevoetenpad in Lieteberg is momenteel het mooiste van West-Europa. Het pad is bijna 3 km lang. Om het pad te belopen moet je wel een kaartje kopen, dit kan bij het bezoekerscentrum Lieteberg. 

Bij het blotevoetenpad is ook een uitspanning/bezoekerscentrum waar we wat te drinken nemen. Daarna lopen we weer rustig verder door het bos terug naar de auto. De avond sluiten we af met een lekkere bbq bij de AirBnB. 


Route Info:

Route Combinatie groen, geel, oranje, blauw, geel
Datum wandeling 11 mei 2022
Afstand 17,67 km
Route omstandigheden wandelpad, bos, 
Start/einde wandeling parkeerplaats Natuurgebied Hoefaert, Eigenbilzen Berenbroek, 3740 Bilzen, België

 


 

 

227 Hits Totaal 2 Hits Vandaag

Andere interessante berichten

Grosser Zechliner See

Grosser Zechliner See

Gezien het in het noorden van Duitsland en in Denemarken langzaam slechter weer zou gaan worden, hebben we besloten om...

Rügen – Binz & Sellin

Rügen – Binz & Sellin

Na de wandeling van gisteren in het Nationalpark Jasmund, vandaag een relaxte dag met wat wandelen door twee plaatsen....

Rügen – Nationalpark Jasmund

Rügen – Nationalpark Jasmund

We zijn inmiddels aangekomen op het eiland Rügen in Noord-Duitsland. Hier wilden we al zo graag naartoe om een bezoek...

0 reacties