Balade de Ninglinspo
10 mei 2022

Deze wandeling hadden we dus al eerder willen doen, maar door verkeerd te lopen bij de eerste wandeling gaan we deze nu doen. We volgen nu wel de juiste route die langs het riviertje “Ninglinspo”. Dit riviertje slingert zich door de naar het riviertje genaamde vallei.
 

We zitten een weekje in een AirBnB in Franstalig België, dichtbij de Belgische Ardennen. Het is onze trouwweek en in mei nemen we dan ook altijd een lang weekend of weekje vrij. We nemen dan ook de  gelegenheid om verschillende wandelingen te doen.

Dit is eigenlijk onze vierde wandeling. Vanochtend hebben we er ook al een gedaan. Op papier leek dit een mooie wandeling te moeten worden door de bossen bij Chaudfointaine. Helaas viel die ons erg tegen en maken we er dus geen melding van op onze site. Omdat we de middag nog hadden voor nog een wandeling, gaan we terug naar Aywalie om de wandeling te doen die we de eerste dag eigenlijk hadden willen doen.

Ninglinspo

De Ninglinspo is de enige bergrivier van België. Zij stroomt door een gebied dat sinds 1949 beschermd gebied is. De loop van de Ninglinspo daalt van 420 meter naar 170 meter, is 3 kilometer lang en heeft hierdoor een gemiddeld verval van 8%. Ze overbrugt een hoogteverschil van 250 meter. De grootste waterval in de rivier is de Waterval van de Chaudière. Ze mondt uit in de Amblève net nadat deze in de Fonds de Quarreux overgaat. Door de erosie van het snelle en wervelende water ontstonden er enkele diepe, nauwe uithollingen die de bassins onderling verbinden. Deze bassins kregen poëtische namen zoals “Bad van het hert”, “Bad van Diana”, “Bubbels van de ketel”, “Bad van de waternimfen”, “Bad van Venus”,… De vallei van de Ninglinspo is geklasseerd als beschermd erfgoed door het Waals gewest en Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied Vallée de l’Amblève du Pont de Targnon à Remouchamps.
(Bron: Wikipedia)
 

De Route

We rijden met de auto opnieuw richting Aywaile. Je kan merken dat het een doordeweekse dag is, want er is deze keer meer dan voldoende ruimte op de parking. 

Deze keer dus wel de goede route en wel de blauwe route 21. Hoe we de vorige keer verkeerd hebben kunnen lopen is nog steeds onduidelijk. Feit is in ieder geval dat het nu wel goed gaat.

Het is werkelijk een zeer mooie route. De ene keer loop je langs het riviertje, de andere keer weer een stuk erboven zodat je een mooi uitzicht hebt. De ene keer ga je via een bruggetje naar de andere kant, dan weer moet je over de stenen lopen om de overkant te bereiken. Hier en daar moet je een trap beklimmen en af en toe moet je je aan een touw vasthouden.  

De terugweg is een stuk makkelijker. Je loopt over brede paden door het bos en komt uiteindelijk bij het uitzichtpunt ‘Drouet’ uit. 
Hier heb je nog een mooi uitzicht over de vallei. Daarna loopt het rustig naar beneden, terug naar de parking.

 


Route Info:

Route Blauwe route nr. 21
Datum wandeling 10 mei 2022
Afstand 8,52 km
Route omstandigheden wandelpad, bos, onverhard, stenen, trappen
Start/einde wandeling parkeerplaats van gehucht Sedoz in Aywaille (snel vol)

 


 

 

243 Hits Totaal 3 Hits Vandaag

Andere interessante berichten

Grosser Zechliner See

Grosser Zechliner See

Gezien het in het noorden van Duitsland en in Denemarken langzaam slechter weer zou gaan worden, hebben we besloten om...

Rügen – Binz & Sellin

Rügen – Binz & Sellin

Na de wandeling van gisteren in het Nationalpark Jasmund, vandaag een relaxte dag met wat wandelen door twee plaatsen....

Rügen – Nationalpark Jasmund

Rügen – Nationalpark Jasmund

We zijn inmiddels aangekomen op het eiland Rügen in Noord-Duitsland. Hier wilden we al zo graag naartoe om een bezoek...

0 reacties