Barrage Lac De Gileppe
9 mei 2022

De tweede wandeling van onze weekje in de Belgische Ardennen wordt die bij de Gileppe Stuwdam. De route die we volgen is de ‘Tour du Lac’, een rondwandeling rondom het gehele stuwmeer die ongeveer 14 kilometer is. We zijn benieuwd wat het wordt. In ieder geval hebben we er goed weer bij.

We zitten een weekje in een AirBnB in Franstalig België, dichtbij de Belgische Ardennen. Het is onze trouwweek en in mei nemen we dan ook altijd een lang weekend of weekje vrij. We nemen dan ook de  gelegenheid om verschillende wandelingen te doen. We hebben niet echt wandelingen op het oog, dus wordt het de dag van te voren – of zelfde ochtend – plannen waar we naartoe gaan.

 

Gileppe Stuwdam

De Gileppe stuwdam is een machtig mooi bouwwerk in de Ardennen en ligt nabij de plaats Jalhay. Het stuwmeer, het Lac la Gilleppe, heeft een huidige capaciteit van maar liefst 25 miljoen kubieke meter water. De enorme stuwdam behoort tot de oudste betonnen stuwdammen van Europa en de bouw begon in 1869 en duurde tot 1878. Op 28 juli van dat jaar werd de stuwdam geopend door koning Leopold II. Toen was de capaciteit van het meer nog maar 13 miljoen kubieke meter water.
In de periode 1968-1971 werd de stuwdam opgehoogd met meer dan 10 meter tot zijn huidige hoogte. 

Het oorspronkelijke doel van de stuwdam was het voorzien van bruikbaar water voor de textielindustrie in de omgeving van Verviers. Tegenwoordig voorziet het meer in drinkwater en electriciteit.
Voor de electriciteit wordt er gebruik gemaakt van twee turbines die elk een capaciteit van 320Kw hebben. Het waterverval is 42,9 meter en er is een jaarlijkse productie van 3 miljoen kWh.

Het belangrijkste kenmerk van de dam is een 13,5 meter hoge en 130 ton zware leeuw uit zandsteen, een beeldhouwwerk van Félix Bouré. De leeuw staat boven op de dammuur en werd zo neergezet zodat hij trots uitkijkt in de richting van de slechts 5 kilometer verwijderde grens met het toenmalige Pruisen (Eupen). De leeuw bestaat uit 186 blokken steen.
(Bron: Wikipedia)

Tour du Lac

Eerst lopen we nog even naar de uitkijktoren om een overzicht te hebben over het meer om vervolgens ’tegen de klok in’ de route te lopen. 

Het is al direct even zoeken naar de juiste route want vanaf de parkeerplek zijn er twee mogelijkheden. Of eigenlijk, er ontbreekt ergens een route aanwijzing. Gelukkig pakken we de goede, anders hadden we direct een stuk omgelopen. 
De route loopt over bospaden de ene keer direct langs het meer de andere keer wat hoger. We passeren nog een herdenkingsmonument uit WO2 van een neergeschoten Britse bommenwerper. 

Het water in het meer staat op bepaalde plekken al behoorlijk laag. Of dit normaal is of dat het eigenlijk hoger moet staan dat weten we niet. 
Als we aan de andere kant van het meer zijn passeren we nog een bivak zone, waar je – zonder voorzieningen – je tentje neer kan zetten. Caravans en campers, e.d. zijn niet toegestaan. 

Liepen we in het begin nog over paspaden langs het meer, het laatste gedeelte gaat – helaas – over een onderhoudsweg die hoger en verder van het meer ligt. Wel is het zo dat we aan het einde een mooi uitzicht hebben op de stuwdam. 
Helaas is het maandag en hierdoor is de plaatselijke horeca bij de dam gesloten. We rijden daarom terug naar de AirBnB en genieten daar van een drankje en sluiten de dag af met een BBQ.


Route Info:

Knooppunten Tour du Lac
Datum wandeling 9 mei 2022
Afstand 15,46 km
Route omstandigheden wandelpad, bos, onverhard, asfalt
Start/einde wandeling Rte de la Gileppe 55A, 4845 Jalhay, België

 


 

 

211 Hits Totaal 2 Hits Vandaag

Andere interessante berichten

Grosser Zechliner See

Grosser Zechliner See

Gezien het in het noorden van Duitsland en in Denemarken langzaam slechter weer zou gaan worden, hebben we besloten om...

Rügen – Binz & Sellin

Rügen – Binz & Sellin

Na de wandeling van gisteren in het Nationalpark Jasmund, vandaag een relaxte dag met wat wandelen door twee plaatsen....

Rügen – Nationalpark Jasmund

Rügen – Nationalpark Jasmund

We zijn inmiddels aangekomen op het eiland Rügen in Noord-Duitsland. Hier wilden we al zo graag naartoe om een bezoek...

0 reacties