Bossen rondom Ninglinspo
8 mei 2022

We zitten een weekje in een AirBnB in Franstalig België, dichtbij de Belgische Ardennen. Het is onze trouwweek en in mei nemen we dan ook altijd een lang weekend of weekje vrij. We nemen dan ook de  gelegenheid om verschillende wandelingen te doen. 

De eerste wandeling wordt bij Aywaile, de Ninglinspo. We hadden op ‘Ik Wandel Graag’ al verhalen gelezen en foto’s gezien van deze omgeving dus deze was eigenlijk wel de eerste keuze van wandeling die we wilden doen. 
 

Vallei van Ninglinspo

De merkwaardige naam ‘Ninglinspo’ is het gevolg van een schrijffout van Franse cartografen die een flink aantal plaatsnamen verdraaiden in het ‘Ourthe-departement’ welke in 1876 bij ons gecreëerd werd. Zij verwisselden de naam van de stroom met de naam van het stuk grond daar waar de beek in de ‘Amblève’ stroomt. Dit stuk grond heette: “En Inglin spau” d.w.z. bij de bron van Inglin, naam van de persoon waarvan men het spoor bijster is.

De originele naam van de beek is in feite ‘Le Doulneux’ (in het Latijns: Dulnosus) welke laat zien dat hij van een elzenbos afkomstig is. In de charte van ‘Sigebert III’ uit 647 wordt deze naam al genoemd.

De namen van de verschillende baden en putten welke in de loop der jaren door het water gevormd zijn en welke zich op de hele wandeling N°21 bevinden, zijn door ‘Laurent-François Dethier’ bedacht. Dit was een advocaat uit ‘Theux’, afgevaardigde van de Vijfhonderd Raad te ‘Parijs’, welke een erg actieve rol speelde in de Revolutie van ‘Franchimont’ in 1789 en in de convocatie van het congres van ‘Polleur’.

Deze kleine vallei is geheel schoongemaakt en in goede staat gebracht door studenten in het kader van de “Opération Eté Solidaire 2005” van het ‘Waalse Gewest’ in samenwerking met de gemeente ‘Aywaille’.
(Bron: bord aan startplaats/Routeyou)
 

De Route

We rijden met de auto richting Aywaile. Het is er behoorlijk druk en we rijden de parking voorbij voordat we het doorhebben. Aan de kant van de weg staan veel auto’s. Het is duidelijk druk. Omdat we steeds verder verwijderd raken van de parking, keren we en rijden we terug. We hebben geluk want er gaat net iemand weg en we kunnen dus parkeren op de parking.

De wandeling die we uiteindelijk volgen is de rode route. Ik zeg ‘uiteindelijk’, want ergens lopen we in het begin al direct fout. We wilden langs het riviertje lopen en dan met een omweg terug door het bos. 
Maar nadat we in het begin al flink moeten stijgen komt het er dus op neer dat we verkeerd zitten. Na wat kijken op Strava, Komoot en Google maps zien we dat het niet makkelijk is om alsnog terug te keren op de route die we eigenlijk hadden willen volgen. We besluiten dan ook om de rode route 22 te blijven volgen en dan nog een keer terug te komen om alsnog de juiste blauwe route 21 te lopen.

De rode route voert ons door het bos rondom de vallei. Het zijn vooral rechte paden maar later moeten we ook nog redelijk klimmen en klauteren tussen de stenen door. 

Afbakening 

Op een gegeven moment zien we een steen met een verklarend bord erbij. Het blijkt hier om een afbakening van een terrein te zijn uit vroegere tijden.

De steen is de vijfde van een lijn die 9 afbakeningen heeft en die 7360 meter lang is. Het passeert de hoogten van Chefna en Ninglinspo en eindigt niet ver van Bronrome. Deze stenen vormden de grens van het grondgebied waarop de specifieke rechten die door het Porallée-archief van 1482 aan de inwoners van Sougné-Remouchamps waren verleend, konden worden uitgeoefend. Deze afstemming werd in 1833 tot stand gebracht met het aangekondigde doel een einde te maken aan de onophoudelijke ruzies tussen de inwoners van Sougne-Remouchamps en hun buren van La Reid. De rechten die de boeren vanaf het begin op dit specifieke grondgebied hadden, hebben de jaloezie van hun buren verergerd en levendige conflicten uitgelokt die het gebruik van geweld vereisten om de enige toegang tot de aangewezen begunstigden te garanderen. Het is zelf mogelijk om een wandeling te volgen langs het hele ‘grensgebied’.

Goud

We passeren ook een bordje ‘Mine d’or’ (Goudmijn). Eind 19e eeuw is er een ware goldrush richting de vallei van Ninglinspo op gang gekomen. Dit omdat er goudschilvers gevonden waren en iedereen daar wel een graantje van wilde meepikken. Het lijkt er overigens op dat de Ninglinspo nog steeds één van de beste kansen geeft om goud te vinden in België. Helaas is het niet toegestaan om zonder vergunning hier goud te wassen. 

Het laatste stuk van de wandeling loopt langs de rivier Ambléve terug naar de parkeerplaats.

 


Route Info:

Route Rode route nr. 22
Datum wandeling 9 mei 2022
Afstand 14,67 km
Route omstandigheden wandelpad, bos, onverhard
Start/einde wandeling parkeerplaats van gehucht Sedoz in Aywaille (snel vol)

 


 

 

195 Hits Totaal 1 Hits Vandaag

Andere interessante berichten

Grosser Zechliner See

Grosser Zechliner See

Gezien het in het noorden van Duitsland en in Denemarken langzaam slechter weer zou gaan worden, hebben we besloten om...

Rügen – Binz & Sellin

Rügen – Binz & Sellin

Na de wandeling van gisteren in het Nationalpark Jasmund, vandaag een relaxte dag met wat wandelen door twee plaatsen....

Rügen – Nationalpark Jasmund

Rügen – Nationalpark Jasmund

We zijn inmiddels aangekomen op het eiland Rügen in Noord-Duitsland. Hier wilden we al zo graag naartoe om een bezoek...

0 reacties