Rondje Broekpolder
18 april 2022

Op 2e Paasdag een leuke wandeling gemaakt in Broekpolder.
We hadden al eens wat foto’s gezien van deze omgeving en het leek ons wel leuk om hier een wandeling te maken.

De Broekpolder – gelegen in Vlaardingen – is een van de oudste Zuid-Hollandse poldergebieden. Het natuur- en recreatiegebied is zo’n 400 hectare groot en biedt voor ieder wat wils om zich te vermaken. Je kan er wandelen, mountainbiken, zonnen, fietsen, noem maar op. Er is ook een groot ‘Klauterwoud’ voor de kinderen, die zich hier heerlijk kunnen uitleven. 

Ontstaan Broekpolder

De Broekpolder was ooit een veenweidepolder met een aantal melkveehouders. Het woord ‘broek’ (brouck) heeft betrekking op het oorspronkelijke veenmoeras op deze plek. Vlaardingen was in de jaren 50 een groeiende stad en er waren plannen om in de Broekpolder woningbouw mogelijk te maken. Hiervoor moest het gebied eerst opgehoogd worden. Dat gebeurde tussen 1958 en 1976 met baggerspecie. Later bleek deze grondlaag te veel verontreinigd te zijn om hier een woonwijk te kunnen realiseren. Woningbouw was daarmee van de baan.

Het gebied kreeg daarna een groene inrichting. Het werd gedeeltelijk beplant met productiebos en voor een ander deel deed de natuur haar eigen werk. De polder kreeg daarmee een nieuw leven als natuur- en recreatiegebied en groeide uit tot populaire bestemming voor rust, sport en recreatie voor vele Vlaardingers en mensen uit de omgeving.
(Bron: Broekpolder-Vlaardingen.nl)

Op het ogenblik is er een groot sanerings- en herinrichtingsproject bezig voor de Broekpolder. 

De wandeling

We starten onze wandeling bij Sportcentrum Polderpoort. Hier kan je gratis parkeren en je kan hier eventueel ook wat eten (Sushi A20) of drinken. We lopen eerst naar een informatiebord om te zien wat we kunnen lopen.
Er starten twee uitgezette routen (blauw en rood), maar we besluiten om een route samen te stellen van die twee en via knooppunten te lopen. 

De route loopt eerst een stuk door Vlaardingen heen en vervolgens langs de ‘Krabbeplas’. Duidelijk te zien is dat men ook hier met herinrichting bezig is. Nieuwe wegen en parkeergelegenheden worden aangelegd en de route moeten we af en toe verlaten omdat er geen doorgang is. 

Als we de A20 overgestoken zijn – via wat hindernissen want er zijn volop werkzaamheden – komen we in de Broekpolder terecht. We passeren de ‘Hondenspeeltuin De Broekpolder’. Deze is op het ogenblik gesloten omdat het terrein door de veelvuldige regen die gevallen is, één grote modderpoel is.
Ook zien we de eerste Schotse Hooglanders liggen die hier en daar al de schaduw opzoeken. Het is een zonnige dag, maar extreem warm is het niet. 

Het laatste stuk van de route lopen we langs de ‘Vlaardingervaart’. Het water in de vaart staat behoorlijk hoog en hierdoor – en de vele regen die gevallen is – is het pad waar we overheen moeten, behoorlijk nat en blubberig. Gelukkig liggen op sommige plekken pallets zodat we toch nog droog over kunnen komen bij de diverse bruggetjes of vlonders die we over moeten steken. 

Uiteindelijk lopen we nog een stukje door het ‘Klauterwoud’ heen om daarna richting de ‘Polderpoort’ te gaan waar de auto staat.
We nemen hier nog wat te drinken en te eten en rijden daarna weer naar huis.

 


Route Info:

Knooppunten 18, 82, 44, 45, 56, 31, 55, 59, 76, 39 23, 28, 43,3, 38
Datum wandeling 18 april 2022
Afstand 11,66 km
Route omstandigheden wandelpad, stad, bos, onverhard, gravel, vlonder
Start/einde wandeling Sportcentrum Polderpoort, Watersportweg 11, 3138 HD, Vlaardingen

 


 

 

204 Hits Totaal 2 Hits Vandaag

Andere interessante berichten

Salemer See

Salemer See

We staan met de camper aan de Salemer See. Als we geïnstalleerd zijn - en dat is al net na de lunch - hebben we nog...

Lüneburger Heide

Lüneburger Heide

Via Komoot vinden we een wandeling die vanaf de plek begint waar we met de camper staan. De wandeling gaat door het...

Landschapswandeling Alden Biesen

Landschapswandeling Alden Biesen

Deze wandeling is ook een landschapswandeling en is een greenspot wandeling van 'wandelen in Limburg'. Het is een...

0 reacties