Zandstuve – Den Ham
29 september 2021

Nu Nicole met haar verzwikte enkel zit, ga ik er tussen de buien door toch alleen op uit om een wandeling te doen. Ik kies voor De Standstuve bij Den Ham. Tijdens onze fietsvakantie in Nederland zijn we hier ook doorheen gereden op weg naar de camping in Den Ham.
 

De Zandstuve

De Zandstuve is een 138 hectare groot bosgebied van Landschap Overijssel tussen Den Ham en Vroomshoop in de provincie Overijssel in Nederland. Het is door het grote aantal zandpaden een wandelgebied bij uitstek. Er zijn twee wandelroutes uitgezet. Het reservaat wordt grotendeels omgeven door bedrijven met intensieve landbouw.

Tot eind 19e eeuw bestond het enigszins geaccidenteerde gebied uit woeste grond. Veen en zand, spaarzaam met heide begroeid. Nadat er minder geplagd en gegraasd werd vond er spontaan bosvorming plaats. Grove den, eik en berk verdrongen steeds meer de heide en de zandverstuiving. Vanaf 1910 kreeg de Zandstuve de bestemming van productiebos, daartoe werd fijnspar, Oostenrijkse den, lariks en douglasspar aangeplant. Inmiddels is dit wat saaie naaldbos op een aantal plaatsen na houtkap op natuurlijke wijze vervangen door een meer gevarieerd loofbos met veel jonge eiken. Door de geïsoleerde ligging ten opzichte van andere natuurgebieden is het reservaat niet opgenomen in de ecologische hoofdstructuur van Nederland.

Voor roofvogels (buizerd, sperwer, ransuil, havik en torenvalk) is dit een ideaal bos vanwege het omliggende landbouwgebied waar ze een rijke jachtgrond vinden. Ook voor zangvogels is het inmiddels een aantrekkelijk leefgebied geworden. In voor- en najaar is het een belangrijk foerageer- en rustgebied voor trekvogels.

De Zandstuve is een prima gebied voor reeën. Marterachtigen als hermelijn, marter en bunzing komen hier ook voor. De das is nog niet gesignaleerd, maar het zou een geschikt leefgebied voor hem zijn.

(Bron: wikipedia)

Ik rij in eerste instantie de verkeerde kant op richting de Zandstuve en dus kost het me wat extra tijd om de juiste plek te vinden om te parkeren.  
Eenmaal bij het startpunt besluit ik de buitenste routes te pakken. Met de klok mee eerst de gele en vervolgens de blauwe route.
Doordat het aardig geregend heeft zijn de paden in het bos toch drassig geworden. Aan de andere kant is het een mooi gezicht zoals alle druppels op de bladeren van de diverse planten liggen.

Tijdens het wandelen kom ik inderdaad op het punt waar tijdens de fiets vakantie een fotograaf ons beide op de foto heeft gezet. Leuk om die plek nog te herkennen. Na een kleine anderhalf uur sta ik weer bij het startpunt en rij ik weer terug naar Daarle.


Route info

Knooppunten Vanaf startpunt buitenom gele route, daarna blauwe route.
Datum wandeling 30 juni 2021
Afstand 7,28
Route omstandigheden Bos, onverhard
Start/einde wandeling Startpunt Zandstuve, Dennenweg Vroomshoop

 

256 Hits Totaal 6 Hits Vandaag

Andere interessante berichten

Huys te Warmont

Huys te Warmont

Dit landgoed van ca. 20 ha ligt ten noorden van de plaats Warmond in Zuid-Holland. Het landgoed is in beheer van het...

Natuurpad “Korte Duinen”

Natuurpad “Korte Duinen”

Op deze zonnige zondag - de dag doet zijn naam eer aan - maken we een mooie herfstwandeling over "De Korte Duinen". De...

Bussumerheide

Bussumerheide

De Bussumerheide ligt tussen Laren en Hilversum in de provincie Noord-Holland. De wandeling die wij gemaakt hebben is...

0 reacties