Berlijn

Bezoek aan Berlijn

In oktober 2013 hebben we een 5-daags bezoek gebracht aan Berlijn. Berlijn stond al een tijdje op ons “lijstje” van steden nog te bezoeken en nadat we een uitnodiging kregen van onze (schoon)ouders om mee te gaan, hoefden we niet lang te twijfelen om ja te zeggen. Besloten werd om met het vliegtuig te gaan, voornamelijk vanwege de kortere reistijd en het gemak. Uiteraard kan je ook per auto of trein naar Berlijn. Vliegen deden we met Transavia vanaf Schiphol naar Tegel Airport nabij Berlijn. We vonden een leuke aanbieding op internet voor het Derag Livinghotel Koenigin Luise. Dit hotel ligt in de wijk Weissensee naast het Weissenseeer Park en de Weisser See. Hoewel het hotel niet direct in het centrum lag, was het een uitstekende uitvalsbasis voor onze trips in Berlijn. Met tramlijn M4 zaten we met een klein half uurtje op het Alexanderplatz. Daar vandaan was het dan eenvoudig om met de trein, metro, tram of bus andere delen van de stad te bereiken. En ja, wat moet je dan zoal bezoeken en bekijken in Berlijn? Een stad met een grote geschiedenis. Voor ons waren het voornamelijk de ‘highlights’ van de stad die gemakkelijk in 4 dagen te doen waren. Hieronder volgt een overzicht van onze ‘highlights’.

 

Aanrader: Ga je voor de eerste keer naar Berlijn, of heb je meer dagen de tijd, of ga je opnieuw naar deze prachtige stad, dan is het een aanrader om de blog van Marjolein van der Kolk te bezoeken. Haar berlijn-blog.nl staat vol met tips, wetenswaardigheden en nog veel meer infor

Gendarmenmarkt

Alexanderplatz

Reichstag

Brandenburger Tor

Hotel Adlon

Holocaust Monument

Checkpoint Charlie

Berliner Dom

Berlijnse Muur, Bernauerstrasse

KaDeWe

Alexanderplatz

Het Alexanderplatz is een groot plein in de wijk Mitte van Berlijn. Het is één van de bekendste pleinen in Berlijn en is centraal gelegen. Vanaf het station Alexanderplatz is de rest van de stad via trein, tram, metro en bus zeer makkelijk te bereiken. Ook veel andere bezienswaardigheden liggen vlak in de buurt en kunnen (indien je goed ter been bent) gemakkelijk lopend bereikt worden. Toen wij er waren was er net de “Oktoberfest” markt begonnen. Het hele plein stond vol met kraampjes om te kopen, te eten, te drinken. Aan het plein – of direct in de buurt – liggen de volgende bezienswaardigheden: Fernsehturm, Marienkirche, Rotes Rathaus en de Weltzeituhr.

 

Tip: Wij hadden geen ontbijt genomen in het hotel maar vonden voor een prikkie in de ‘Galeria’ op de bovenste verdieping een gelegenheid om te ontbijten.

Hotel Adlon

Dit wereldberoemde hotel ligt vlakbij de Brandenburger Tor aan de Pariser Platz. Het hotel wordt gezien als het meest luxueuze hotel van Berlijn en vele beroemdheden waaronder Charlie Chaplin, Michail Gorbatsjov, Bill Clinton en Michael Jackson hebben hier gelogeerd. De lobby van dit hotel is werkelijk prachtig en het is leuk om hier even wat te drinken. Niet goedkoop, maar het gaat om de ervaring laten we maar zeggen.

Brandenburger Tor

Naast hotel Adlon en de Amerikaanse Ambassade ligt de Brandenburger Tor. Het is het hedendaagse symbool van Berlijn en  één van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. Wat ons het meest imponeerde is het contrast met de levendigheid nu en de situatie tijdens de Koude Oorlog. Op vele foto’s die je kan kopen zie je de Brandenburger Tor in een niemandsland staan tijdens het bestaan van de Berlijnse muur. Iets wat je je haast niet kan voorstellen als je er nu rondloopt. Wij waren op 3 oktober in Berlijn en dat is de dag waarop de ‘Tag der Deutschen Einheit’ (dag van Duitse Eenheid) wordt gevierd. Bij de Brandenburger Tor waren diverse festiviteiten en optredens van diverse artiesten.

Holocaust monument

Vlakbij de Brandenburger Tor en aan de achterkant van Hotel Adlon, ligt het Holocaust Monument. Het monument is in 2005 geopend en herdenkt alle omgekomen joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument bestaat uit ruim 2700 betonnen blokken in hoogte variërend van 20 centimeter tot 4,5 meter. Wel zijn alle blokken in breedte en lengte hetzelfde. In totaal beslaat het een oppervlakte van bijna drie voetbalvelden. Tussen de blokken is aan alle kanten een vrije ruimte van 95 cm waardoor je er makkelijk tussendoor kan lopen. Je ziet ook veel kinderen van de ene naar de andere springen. Onder het monument bevindt zich een informatiecentrum.

Berlijnse Muur

De Berlijnse muur stond van 13 augustus 1961 en viel op 9 november 1989. In de stad zijn nog een aantal plaatsen waar een stuk van de Berlijnse muur bewaard is gebleven. Wij hebben de muur bezocht op de Bernauer Strasse. Dit was een van de plaatsen waar veel Oost-Duitsers probeerden te vluchten naar het westen. Dit kwam o.a. omdat enkele huizen direct op de grens stonden en in feite onderdeel van de muur waren. Als je door het raam sprong van het huis kwam je in West-Duitsland terecht. Het terrein is een openlucht tentoonstelling en geeft een goede indruk hoe het vroeger was toen de muur er nog stond. Op het terrein d.m.v. tegels ook aangegeven waar twee vluchttunnels gelopen hebben. Zoals al eerder aangegeven, het is haast niet voor te stellen dat dit vroeger zo geweest is.

Reichstag

Een bezoek aan de Reichstag mag niet ontbreken aan een bezoek aan Berlijn. Sinds 1999 huist hier weer de Duitse Bundestag. Deze kan je dagelijks bezoeken. De meeste mensen bezoeken de koepel van de Reichstag. Binnen in de koepel kom je via een audio toer van alles te weten over de Reichstag maar ook over de omgeving. Je hebt namelijk een schitterend uitzicht over Berlijn vanaf het dak en vanuit de koepel. Toegang tot de Reichstag is gratis maar je moet je van te voeren aanmelden. Dit kan in een gebouwtje in de buurt van de Reichstag. Echter hier staan vaak lange wachtrijen en het kan gebeuren dat je wegens drukte niet eens dezelfde dag naar binnen mag.

TIP: Meld je daarom online aan! Je kan dan zelf je tijd en dag plannen. Vergeet dan niet je bevestiging en legitimatie mee te nemen. Zonder deze twee kom je de Reichstag niet in. Bovendien moet je via een soort douane naar binnen en worden bezoekers goed gecontroleerd.

Berliner Dom

Ook de Berliner Dom mag je eigenlijk niet overslaan. De Berliner Dom is een van de belangrijkste kerken in Berlijn. De Berliner Dom is gelegen op het Museumsinsel, aan de Karl-Liebknecht-Strasse. De oorspronkelijke Dom, opgericht in de periode 1747-1750. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Berliner Dom zwaar beschadigd. De reconstructie begon in 1975 en in 1992 werd de nieuwe kerk geopend. In de kerk zijn sarcofagen te zien van Pruisische koningen. Mozaïeken verfraaien het interieur. In de koepel is de bergrede van Christus met de 8 zaligsprekingen afgebeeld.

Checkpoint Charlie en het Mauermuseum

Ook een van de bekendste plekken in Berlijn. De grens tussen West- en Oost Berlijn. Hier verliet je de Amerikaanse sector en ging je naar de Russische, of andersom. Hier zie je nu een replica van een controlepost staan. Voor de controlepost staan twee “grenswachters” die je op de foto kan zetten of waarmee de toerist op de foto kan. Uiteraard tegen betaling. Het lijkt dan ook meer op een toeristische attractie dan op een historische plek. Hier kan je ook het Mauermuseum vinden. Een museum met voorwerpen en beelden over de Berlijnse Muur en de vluchtpogingen. Op zich best interessant, alleen kan het er verschrikkelijk druk zijn met vooral scholieren.

Gendarmenmarkt

De Gendarmenmarkt is aan het einde van de 17e eeuw ontstaan als marktplein van het dorp Friedrichstadt, dit was toenmalig een voorstad van Berlijn. Aan dit plein liggen de Französischer Dom en de Deutscher Dom en tevens het Konzerthaus Berlin.

Kurfürstendamm, Gedächtniskirche en KaDeWe

Slenteren over de Kurfürstendamm is een leuke bezigheid om ook even te doen. Deze beroemde straat in Berlijn huist nog altijd vele exclusieve winkels waar je een goed gevulde portemonnee moet hebben om iets te kunnen kopen. Gelukkig zijn niet alle winkels van het duurdere segment, dus ook voor de ‘normale’ toerist valt er wat te kopen. De Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskiche ligt aan het eind of – afhankelijk hoe je loopt – aan het begin van de Kurfürstendam. Deze kerk is in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd en is een symbool geworden in Berlijn. Bezoek ook eens het KaDeWe “Kaufhaus Des Westen”. Kaufhaus des Westens (afgekort tot KaDeWe) is een Duits warenhuis in het centrum van de hoofdstad Berlijn. Het bevindt zich in de Tauentzienstraße in het stadsdeel Schöneberg, dicht bij de Kurfürstendamm en de Gedächtniskirche. Het is het grootste warenhuis op het Europese continent met ongeveer 60.000 m² verkoopoppervlak en meer dan 380.000 verschillende artikelen, meestal van de wat luxueuzere soort. Het is leuk om hier even doorheen te wandelen. Kijk wel of je een plattegrond kan bemachtigen want je verdwaalt hier makkelijk.

Potsdam

De laatste volle dag hebben wij een uitstapje gemaakt naar Potsdam. Potsdam is eenvoudig per trein te bereiken en vanaf het station neem je de bus die naar het centrum rijdt en tevens naar Schloss Sanssouci gaat. In Potsdam hebben we wat door het oude centrum gelopen en Schloss Sans Souci en het Neues Palais bezocht. Rondom het Schloss ligt een enorme tuin waar je doorheen mag lopen. In deze tuin staat ook een Chinees Theehuis. Deze is werkelijk heel mooi en met veel gouden ornamenten uitgerust. Vanaf het Schloss kan je lopend door de tuinen naar het Neues Palais. Vanaf het Palais kan je dan weer de bus nemen naar het centrum van Potsdam. Zowel het Schloss als het Palais kan je van binnen bekijken, waar ook een tentoonstelling is.

Te voet door Berlijn

Zoals al eerder gezegd, als je geen probleem hebt met veel lopen dan kan je veel te voet doen in (het centrum van) Berlijn. Zo is het leuk struinen over Unter Den Linden en de Kurfürstendamm met zijn vele winkels. Wat we zelf leuk vinden is op een gegeven moment wat meer buiten de toeristische plekken te gaan lopen om zo een verdere indruk van een stad te krijgen. Dit kwam deze keer niet zo uit, maar een volgend bezoek aan Berlijn zou ik graag “meer” van de stad willen zien en fotograferen.

Gebruikte bronnen: Berlijn-blog.nl en Wikipedia.

 

Algemene tip: Koop een dagkaart of meerdagenkaart voor het openbaar vervoer. O.a. buslijn 100 is een ideale lijn om door de stad te rijden. Deze maakt een rondje door de stad langs de meest bekende plekken en kan als een soort ‘hop-on-hop-off’ bus gebruikt worden.

291 Hits Totaal 0 Hits Vandaag
4572 Hits Totaal 1 Hits Vandaag