Valencia

Bezoek Valencia

In mei 2015 hebben we als onderdeel van een Fly Drive een bezoek gebracht van een tweetal dagen aan Valencia. 
Uitvalsbasis was Hotel Rey Don Jaime. Het hotel ligt redelijk centraal gelegen tussen “Ciutat Vella” (oude stad), “Ciudad de las Artes y las Ciencias” (Stad van Kunst en Wetenschap) en het strand.  Naar de oude stad en het strand was het lopend in ongeveer drie kwartier te doen. De ‘Stad van Kunst en Wetenschap’ ligt zo goed als om de hoek.
Uiteraard is het natuurlijk ook mogelijk om met het openbaar vervoer te gaan. De bus stopt om de hoek en ook de metro was niet ver weg. Het openbaar vervoer is verder goed geregeld in de stad en je kan overal komen. Ook per fiets is Valencia goed te doen. 

Eten en drinken kan je genoeg in Valencia. Er zijn meer dan voldoende restaurantjes, barretjes en terrasjes. De Valencianen eten er ’s avonds pas laat (voor onze begrippen) na 21 uur en dus zijn vele restaurantjes voor die tijd nog niet open. Het bekendste eten van Valencia is waarschijnlijk wel de Paëlla. Daarnaast is er nog een typisch Valenciaans drankje, de ‘horchata’ (een zoet melkachtig drankje van aardamandelen, water en suiker) en de ‘Agua de Valendcia’ (een mix van sinasappelsap, cava en cointreau).

Wij hebben onder andere de hieronder beschreven plekken in Valencia gezien.

Jardín del Turia

Catedral de Santa Maria de Valencia

Mercat Central

Mercat Central

Ciutat de les Arts i les Ciències

Basílica De Nuestra Señora De Los Desamparados

Estació del Nord

Mercado de Colón

Playa de la Malvarossa

Jardín del Turia

De Jardín del Turia is een park dat is aangelegd in de droge bedding van de rivier de Turia. Na een grote overstroming in 1957 werd besloten om te rivier om te leiden aan de rand van de stad. De drooggevallen bedding van de rivier zou eerst als snelweg omgebouwd worden, maar uiteindelijk is er – na veel protest – voor gekozen om er in de tachtiger jaren een park van te maken. Het park slingert zich ongeveer 9 km. door de stad heen en heeft een oppervlakte van zo’n 110 ha. 
Het park wordt gebruikt als ontmoetingsplek en vooral in de avonduren als het wat koeler wordt zie je er vele wandelaars, joggers en fietsers. In het park zijn diverse waterpartijen, speeltuinen voor kinderen en plantsoenen.

Catedral de Santa Maria de Valencia

Deze kathedraal staat in het oude centrum van Valencia en is te vinden in de buurt van het Plaza de la Reina. De kerk is gebouwd tussen 1262 en 1356. Het heeft een ongewone mix van romaanse-, gotische- en barok stijlen. Tijdens de Moorse bezetting heeft deze kerk ook gefungeerd als moskee. 
De kerk herbergt diverse kunstschatten en de meest bekende is waarschijnlijk wel de bewaarplaats van een Heilige Graal. Deze kelk is in 1785 kapot gevallen, maar daarna weer gerestaureerd. De kelk bevindt zich in Valencia sinds de 15e eeuw. Verder zijn er in de kerk veel schilderijen te vinden van Francis Goya. 
Wat je zeker moet doen is even de klokkentoren beklimmen. Van bovenop de toren heb je een schitterend uitzicht over de oude stad.

Mercat Central

Het blijft iets wat we bijna in iedere stad wel willen doen, het bezoeken van een overdekte markthal. De Mercat Central is in 1914 ontworpen en in geopend in januari 1928. Het pand is ontworpen in art-nouveau stijl en is een van de drukst bezochte gebouwen in Valencia. De 30 meter hoge koepel is gemaakt van ijzer,kristal en keramiek. De hal biedt plaats aan zo’n 300 kleine handelaren en heeft een grote diversiteit aan producten die je er kan kopen. De markt is open van maandag tot zaterdag van 8 tot 14.30. Op zondag gaat hij helemaal niet open.

Ciutat de les Arts i les Ciències

De “Stad van de Kunst en Wetenschap” is een cultureel en wetenschappelijk complex gelegen in de ‘Jardín del Turia’. Het is een complex dat uit zeven modern vormgegeven gebouwen bestaat. De ontwerpen zijn op één na allemaal ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava. De bouw van het complex startte in juli 1996. In april 1998 werd het eerste gebouw geopend en in 2009 werd het laatste gebouw in gebruik genomen. 

De zeven gebouwen die er staan zijn:

  • El Palau de les Arts Reina Sofía — operagebouw en centrum voor podiumkunsten
  • L’Hemisfèric — IMAX-cinema, planetarium en Laserium
  • L’Umbracle — een 320 meter lange en 60 meter brede wandelpromenade en botanische tuin met vele palmbomen, inheemse planten en werk van plaatselijke kunstenaars. 
  • El Museu de les Ciències Príncipe Felipe — wetenschapsmuseum
  • L’Oceanogràfic — oceanografisch park in open lucht
  • El Pont de l’Assut de l’Or — het complex wordt hiermee letterlijk overbrugd en het kunstwerk vormt met zijn hoogte van 125 meter het hoogste punt van de stad.
  • L’Àgora — De evenementenhal, die volgens Calatrava zelf twee gevouwen handen symboliseert, herbergt onder andere tentoonstellingen, concerten en sportevenementen.

Niet alle gebouwen zijn vrij toegankelijk (of alleen een klein gedeelte is vrij) en het is mogelijk om met een combi-kaart diverse gebouwen te bezoeken. De wandelpromenade ligt wat hoger dan de rest van de gebouwen waardoor je een mooi overzicht hebt. Het is leuk om er rond te lopen en voor wie van moderne architectuur houdt is het een plek die je niet mag overslaan als je in Valencia bent.

Real Basílica De Nuestra Señora De Los Desamparados

De Basiliek van de Hulpeloze Maagd ligt aan het Plaça de la Verge, naast de Catedral de València. De Basiliek is in verschillende fases gebouwd en stijlen gebouwd. De stijlen variëren van Renaissance tot Barok. 
Meest beroemde van de Basiliek is wel de koepel met zijn vele fresco’s en het plafond. Geschilderd in 1704 door Antonio Palomino. Verder staat er ook het beeld van de “Hulpeloze Maagd”. 
Buiten wordt de Basiliek verbonden met de Kathedraal door middel van een loopbrug.

Estació del Nord

Het Station València-Nord ligt – anders dat het doet vermoeden – ten zuiden van de Stad en is het belangrijkste station van de Stad. Het station is gebouwd begin 1900 en geopend in 1917. Het is een mooi gebouw en vele details zijn ook binnen bewaard gebleven.

Mercado de Colón

De Mercado de Colón ligt in de chique wijk L’Eixample. De markt is gebouwd tussen 1912 en 1940 en ontworpen door de Valenciaanse architect Francisco Mora Berenguer. Hij was ooit leerling van Antoni Gaudi en als je goed kijkt naar het bouwwerk zie je diverse invloeden van Gaudi. In 2003 is de Mercado Colón volledig gerestaureerd. Nu zitten er vele cafés, bars en enkele winkeltjes in. Het is een leuke plek om even een pauze te nemen. Als je van wijn houdt is dit zeker de plek om even te stoppen. 

Het Strand

València heeft ruim 15 kilometer aan stranden die onderverdeelt zijn in 6 stukken. Wij zijn lopend naar Playa de la Malvarossa geweest. Dit is het strand dat naast de haven van València ligt. We hebben hier wat over de boulevard gelopen en in een van de vele eettentjes tapa’s gegeten. Naast het strand bij de haven ligt een grote parkeergarage, dus als je met de auto bent kan je hier parkeren. Ook is het mogelijk om de metro/tram te nemen. Deze stopt op ongeveer 500 meter vanaf het strand.

Ciutat Vella en daarbuiten

In de “Oude Stad” van València is uiteraard nog veel meer te zien dan de dingen die hier boven beschreven zijn. Het wordt bijna teveel om alles apart op te noemen. Vele oude toegangspoorten staan op verschillende plaatsen rondom het centrum. Neem de tijd en loop gezellig door het centrum heen. Diverse leuke steegjes en doorkijkjes zijn er. 
Ga je wat buiten het oude centrum dan zijn er diverse wijken die de moeite zijn om te bekijken. Vooral de wijk l’Eixample lijkt een echt openluchtmuseum vol met art nouveau-architectuur. De wijk bestaat uit weidse straten met mooie tuinen, een overzichtelijke structuur die in de rest van de stad niet te vinden is.

 

Gebruikte bronnen: Wikipedia, verrassendvalencia.nl
 

5091 Hits Totaal 3 Hits Vandaag
5091 Hits Totaal 3 Hits Vandaag