Madrid

Bezoek aan Madrid

In mei 2015 hebben we als onderdeel van onze Fly Drive een bezoek aan Madrid gebracht van 2,5 dag.
Madrid is de hoofdstad van Spanje en heeft rond de 3 miljoen inwoners. Tellen we alle buitenwijken e.d. mee, dan heeft deze metropool ruim 6 miljoen inwoners. Madrid ligt zo goed als in het midden van Spanje en het kan er in de zomer behoorlijk heet zijn met temperaturen van over de 40 graden. Hoewel het in de stad behoorlijk druk kan zijn met verkeer hebben de meeste wijken hun oorspronkelijke sfeer kunnen behouden. Madrid heeft ook het op twee na grootste metro netwerk in Europa. Het is dan ook zeer eenvoudig om van ver buiten de stad naar het centrum van de stad te komen. Wij zaten in een klein hotelletje bij de ringweg, op ongeveer een half uurtje met de metro vanaf het centrum. 

Madrid staat bekend om zijn straat (nacht) leven. De Madrilenen vertoeven veelvuldig op straat en restaurants gaan ’s avonds vaak pas na 21 uur open. Madrid heeft een eigen variant op de Spaanse keuken. Eet men in Barcelona en Valencia veel vis, schaaldieren, pasta en rijst. In Madrid bestaat de keuken zowel uit vlees als vis, veel soorten worst en diverse stoofpotten. 

Hieronder de plaatsen die wij onder andere bezocht hebben en een leuke kijk geven op Madrid.

Plaza Mayor

Mercado de San Miguel

Palacio Real de Madrid

Catedral de la Almudena

Real Basílica de San Francisco el Grande

Puerta del Sol

Parque de El Retiro

Mercado San Antón

Madrid Puerta de Atocha

Puerto del Sol

De Puerto del Sol (Poort van de Zon) is hét centrale plein van Madrid en ligt in het district Sol. Het plein bezit enkele toeristische trekpleisters zoals het Casa de Correos (postkantoor), de fonteinen en verschillende beelden. 
Het meest bekende beeld op het plein is wel de Oso y Madroño (beer en meiboom). Het beeld is een trefpunt voor de Madrilenen en is zo’n 4 meter hoog. 
Op het plein zijn ook tientallen straatartiesten – veelal levende standbeelden – te zien. De een heeft nog een grotere opbouw als de andere en zo te zien halen ze redelijk wat geld op. 

Plaza Mayor

Een paar honderd meter van Puerto del Sol ligt het Plaza Mayor. Het is een rechthoekig plein van 129 bij 94 meter en wordt omringt door woonhuizen. In totaal komen er 9 wegen uit op dit plein. Midden op het plein staat het beeld van Filips III. Het beeld bestaat al sinds 1616 maar is pas in 1848 midden op het plein geplaatst. Onder de woonhuizen is een gallerij waar nu vele (toeristische) winkeltjes zitten. In het verre verleden werd dit plein gebruikt voor o.a. stierenvechten en publieke executies. Nu vooral voor muziekevenementen. Ook de feesten ter ere van de naamdag (15 mei) van Isodorus van Madrid (beschermheilige van de stad) worden hier gehouden. 

Mercado de San Miguel

Gelegen aan het Plaza de San Miguel ligt de gelijknamige overdekte markt. Het is wellicht de meest bekende markt van Madrid. Het gebouw is twee verdiepingen hoog en beslaat zo’n 2000 vierkante meter. Het bestaat al sinds de middeleeuwen, maar de nostalgische overkapping staat er sinds 1916. Al moet wel gezegd worden dat het niet veel meer te maken heeft met de ‘markt’ zoals je die zou verwachten. Onder deze overkapping zitten nu veel kleine zaakjes waar je allerlei Spaanse producten kan proeven en kopen. Uiteraard kan dit onder het genot van een drankje. Mede hierdoor is deze markt uitgegroeid tot een soort cultureel evenement waar vele Madrilenen en toeristen op af komen. Ook worden hier diverse activiteiten georganiseerd. De markt is dagelijks geopend tot 24 uur en op donderdag, vrijdag en zaterdag tot 02.00 uur.

Santa María la Real de La Almudena

Oftewel de katholieke Catedral de la Almudena. Deze kathedraal is gelegen naast het Koninklijke Paleis van Madrid. Hoewel de bouwplannen voor deze kathedraal al bestaan uit de 16e eeuw, is er pas in 1883 begonnen met de bouw. In eerste instantie zou de kathedraal in gotische stijl worden gebouwd. Omdat de kathedraal vlak naast het Koninklijke Palijs staat is uiteindelijk besloten om deze in neoclassicistische stijl te bouwen. De buitenzijde van de kathedraal is versierd met beelden van de twaalf appostelen.

Palacio Real de Madrid

Het Koninklijk Paleis van Madrid. Dit paleis werd in opdracht van Filips V gebouwd nadat het eerste paleis door brand in 1734 werd verwoest. Het duurde tot 1755 voordat het nieuwe paleis klaar was en dat is nu het huidige gebouw. 
Het gebouw is geheel uit steen opgetrokken, heeft een oppervlakte van 135.000 vierkante meter en heeft 3418 kamers. Hiermee is het het grootste koninklijke paleis in de wereld. Hoewel de koninklijke familie er niet meer woont, wordt het paleis nog veelvuldig gebruikt voor officiële staatsaangelegenheden. Het paleis is gedeeltelijk voor het publiek te bezichtigen. Rondom het paleis liggen diverse mooie tuinen zoals ‘Campo der Moro’ en parken zoals het ‘Plaza de Oriente’.

Real Basilica de San Francisco el Grande

De “koninklijke basiliek van de heilige Franciscus de Grote” is een neoclassicistische basiliek met zeven kapellen en werd in 1760 gebouwd in opdracht van Koning Karel III. De koepel van de basiliek heeft een diameter van 33 meter en is de op twee na grootste van Europa. In de twee torens zijn negentien klokken opgehangen. Zowel de koepel als de gewelfde plafonds zijn versierd met vele fresco’s. In de kerk zijn werken te zien van diverse Spaanse kunstenaars zoals o.a. Francisco Goya.
Enkele van Spanje’s mensen uit het politieke leven en bekende kunstenaars liggen hier begraven.

Parque del Buen Retiro

In Madrid wordt dit stadspark kortweg ‘El Retiro’ genoemd. Het park ligt direct ten oosten van het centrum en is 1,4 vierkante kilometer groot. Ooit heeft hier het paleis van Filips IV gestaan. Pas in 1869 werd het park voor het publiek opengesteld en tot die tijd was het een privé tuin van de koninklijke familie. In het park staan vele fonteinen en midden in het park ligt een vijver met een zuilengallerij in de vorm van een halve maan. Hier staat ook het standbeeld van koning Alfonso XII. Men kan hier ook roeiboten huren. Rondom de vijver zijn vele straatmuziekanten, portretschilders en andere straatartiesten die het publiek vermaken. 
In het park staat ook het Palcacio de Cristal. Het is een ontwerp 1887 en werd gebouwd om tropische planten uit de Filipijnen tentoon te stellen.

Mercado San Antón

Net als de Mercado San Miguel heeft ook deze markt niet zo heel veel meer te doen met de ‘markt’ als wij die kennen. Ook hier veel tentjes waar je kan eten en drinken. Het ziet er binnen hip en modern uit en vele jonge Madrilenen komen hier om gezellig met elkaar te praten en te genieten van al het lekkers wat er te krijgen is. De markt bestaat uit drie verdiepingen. Op de begane grond vind je echter nog wel enkele kraampjes met groenten, fruit, vlees, vis en vele andere lekkernijen. De eerste verdieping heeft vele Griekse delicatessen, wijnen, sushi en nog veel meer. Wellicht dé verdieping om te proeven en tapas te eten. Op de tweede (bovenste) verdieping zit een restaurant met een groot dakterras. Vanaf de eerste verdieping heb je een leuk uitzicht over het markt gedeelte dat op de begane grond zit.

Madrid Puerta de Atocha

Niet voor de hand liggend, maar toch de moeite om even langs te gaan als je in de buurt bent. Het treinstation van Madrid. Hier vandaan komen en vertrekken niet alleen veel treinen. Het station heeft nog veel meer te bieden. Er zitten vele winkeltjes en eetgelegenheden. Ook zit er een discotheek. 
Het meest bijzondere in het station is wel de 4000 vierkante meter grote tropische tuin. Hier kan je diverse tropische planten vinden. Om de zoveel minuten worden er hele fijne druppeltjes over de tuin gespoten om deze vochtig te houden. 
Wij wisten niet dat deze tuin daar zat en waren blij verrast toen we binnen kwamen.

Struinen door Madrid

In Madrid kan je natuurlijk ook de hop-on-hop-off bus nemen of met de metro van de ene naar de andere plek gaan. Maar zoals veel met een stedentrip, het blijft het leukste om door een stad heen te lopen. Ga eens weg bij de toeristische trekpleisters en loop door smalle straatjes en steegjes heen. Madrid heeft vele leuke doorkijkjes en karakteristieke gebouwen. Ook zijn er ontelbare grote en kleine pleintjes waar gezellige terrasjes zijn. Eigenlijk teveel om deze op te noemen.

Loop ook eens over de “Gran Via”. Dit is het meest luxe winkelgebied van Madrid. Niet alleen zijn hier de duurdere winkels te vinden, ook het nachtleven van Madrid kan hier gevonden worden. 

Wil je lekker eten, ga dan eens de wijk Cortes in. Deze ligt direct ten zuiden van ‘Puerta del Sol’. Hier kan je tientallen cafétjes, barretjes en restaurantjes vinden. Tot laat in de avond/nacht is het hier druk met veel mensen die veelal ook op straat staan.

Gebruikte bronnen: Wikipedia, madrid-nu.nl, madridvoorbeginners.nl 

4264 Hits Totaal 1 Hits Vandaag
4264 Hits Totaal 1 Hits Vandaag