Barcelona

Wat te doen in Barcelona

In begin september 2009 zijn we 5 dagen naar Barcelona geweest.
Uitvalsbasis van ons was een klein hotelletje in de buurt van het Ciudatella Park, Hotel Restaurant La Ciudadela. Helaas was er een probleem met de douche in de badkamer. We werden daarom na één nacht overgeboekt naar een appartement van hun om de hoek. Het hotel was prima te bereiken vanaf het vliegveld met de trein naar station Estació De França. Vanaf dit station was het een klein stukje lopen. Het hotel lag vlakbij verschillende metro stations zodat je makkelijk de rest van de stad kon bereiken.

Tijdens deze trip hebben we ook wat vrienden ontmoet en met hun hebben we ook de zgn. ‘hop-on-hop-off’ bus genomen. Deze “Barcelona Bus Turístic” heeft 3 verschillende lijnen (blauw, rood en groen) en rijden door verschillende delen van de stad. Met één ticket mag je alle 3 de lijnen gebruiken. De bussen rijden tussen 9 en 19 uur (20u in de zomer) met een redelijke interval van tussen de 5 en 25 minuten. Tickets zijn te koop voor 1 of 2 dagen bij de Tourist Information, verschillende kiosken, grotere hotels en op de bus zelf. Je kan ze ook online kopen en dan ben je wat goedkoper uit. Check https://www.barcelonabusturistic.cat/en/home voor meer info.

Hieronder de plaatsen die wij de moeite vonden om te bezoeken en een leuke kijk geven op Barcelona.

Arco de Triunfo

Parc de la Ciutadella

Les Ramblas

Port Vell

Sagrada Familia

Park Guell

Casa Batlló

Casa Milà

Poble Espanyol

Monasterio de Pedralbes

Mercado de La Boqueria

Mercat de Santa Catarina

Arco de Triunfo

De Arco de Triunfo in Barcelona is een rode bakstenen triomfboog in Neo-Moorse stijl, ontworpen door architect Josep Vilaseca i Casanovas (1848-1910). De boog was destijds de hoofdingang van de Wereldtentoonstelling van 1888 die in het ‘Parc de la Ciutadella’ gehouden werd. Het bouwwerk staat niet in het park maar er vlak bij, namelijk op het kruispunt van de “Passeig de Lluís Companys” en de Passeig de Sant Joan, bij het metrostation Arc de Triomf. De boog heeft een hoogte van 30 meter. In tegenstelling tot andere triomfbogen heeft deze geen militair karakter.

 

Parc de la Ciutadella

Dit park ligt in het verlengde van de ‘Arco de Triunfo’ en is het grootste en drukste park in Barcelona. Als het erg warm is zoeken hier de mensen hun verkoeling. Het park is zo groot (30 ha) dat ook de dierentuin er gevestigd is. Verder kan je er diverse musea, speeltuintjes voor de kinderen en vele waterpartijen vinden. Op de grote vijver in het midden van het park, kan je een roeibootje huren. Langs de brede lanen staan grote bomen die voor de nodige schaduw zorgen.

Las Ramblas

Een begrip in Barcelona. Hier moet je geweest zijn. Las Ramblas is eigenlijk de ‘verzamelnaam’ van 5 stukken Rambla die een lange winkelstraat/promenade vormen van 1200 meter. Hij loopt van de ‘Plaça de Catalunya’ (hier zit ook de Tourist Information) naar beneden naar de haven ‘Port Vell’. De promenade heeft in het midden een gedeelte dat alleen toegankelijk is voor voetgangers. Aan weerskanten van de promenade gaat het drukke verkeer. Wil je oversteken naar een van de winkeltjes of straatjes, let dan goed op! De promenade wordt gesierd door vele straatmuzikanten, levende standbeelden, bloemenstalletjes, tekenaars en bankjes waar de oudere bewoners met elkaar praten of schaakspelletjes spelen. Langs Las Ramblas zijn diverse tapa’s barretjes te vinden en diverse musea en theaters. Niet alleen overdag is het er druk, ook ’s avonds.

 

LET OP: Las Ramblas staat ook bekent om zijn vele zakkenrollers! Zorg er voor dat je geld en belangrijke papieren veilig zijn opgeborgen.

Port Vell

Als je Las Ramblas helemaal uitloopt kom je via het ‘Monument van Columbus’ (Mirador de Colom) bij Port Vell (Oude Haven)  uit. Hoewel het de ‘oude haven’ wordt genoemd, oogt deze totaal niet oud. Dat komt doordat deze haven compleet gerenoveerd is voor de Olympische Zomerspelen van 1992 in Barcelona. Vroeger was het een vervallen gebied, nu zie je er de mooiste boten liggen. Het enige wat nog aan de oude have herinnert is wellicht het oude havengebouw. De haven huisvest naast een groot winkelcentrum, bioscoop en vele bars, ook Europa’s grootste zeeaquarium met 22 bassins. Vanaf de Rambla loop je via een moderne voetgangersbrug naar dit gedeelte van de haven.

La Sagrada Família

Nog een begrip in Barcelona. De Sagrada Família is ontworpen door Antoni Gaudi. Sinds het leggen van de eerste steen in 1882 wordt bijna voortdurend aan de kerk gebouwd. Alleen gedurende de Spaanse Burgeroorlog heeft de bouw enkele jaren stilgelegen. De huidige officiële opleveringsdatum is in 2026. De bouwdirectie houdt het erop dat het gebouw “klaar zou kunnen zijn ergens in het eerste derde van de 21ste eeuw”. De snelheid waarmee de bouw vordert, is voor een groot deel afhankelijk van de giften die bezoekers binnenbrengen. De bouw duurt inmiddels zo lang, dat reeds voltooide gedeelten inmiddels gerenoveerd moeten worden. Hoewel de kerk nog niet klaar is werd zij op 7 november 2010 door paus Benedictus XVI tot basiliek gewijd.

Park Guell

In Barcelona zijn er vele dingen die herinneren aan Antoni Gaudi. Park Guell is er zo een. Het park is gelegen in het noordoosten van Barcelona en heeft een oppervlakte van 15 ha. Toen Antoni Gaudí met de aanleg begon, trof hij er een een braakliggend terrein zonder water of vegetatie. De tot de adelstand verheven industrieel Eusebi Güell gaf Gaudí in 1900 de opdracht voor de aanleg van een tuindorp of woonwijk. Dit werd geen succes: er werden twee huizen verkocht en in een van die huizen trok Gaudí in. Blikvangers in het park zijn de ingang met portiersloge (nu souvenirshop) en portierswoning, het hek, de zuilengallerij, de trap met salamander en de grote zitbank. Zowel de salamander als de grote zitbank zijn gemaakt van ontelbare mozaïekstukjes. Ook heel mooi is o.a. het plafond van de zuilengallerij. Hierin is veel glas verwerkt dat de mooiste creaties laat zien. In het park staat ook het Casa Museu Gaudi. Van 1906 tot 1925 is dit het woonhuis van Gaudi geweest. Nu kan je een beetje zien hoe Gaudi hier geleefd heeft en zijn er diverse meubelstukken te zien die hij ontworpen heeft.

Casa Batlló

Nog een creatie van Antoni Gaudi. Het pand werd door hem verbouwd tussen 1904 en 1906 voor de textielmagnaat Josep Batlló i Casanovas. De voorgevel is bedekt met mozaïek dat doet denken aan de schubben van een vis. De zuilen op de gelijkvloerse verdieping lijken wel de poten van dinosaurussen te zijn en het golvende mozaïeken dak, de ruggengraat van een enorm monster. De balkons zijn als enorme kaken van zeedieren, die als het ware uit de zee ontspringen. Het centrale thema is dat van de drakendoder Sint-Joris.

Casa Milà

Ook de Casa Milà is een creatie van Antoni Gaudi. Het is een appartementen complex gebouwd tussen 1906-1910 en – net zoals bij Casa Battló – heeft veel golvende elementen. In dit bouwwerk bevindt zich een museum, met wisselende exposities. Verder zijn een appartement op de vierde verdieping, de zolder (met een tentoonstelling over het werk van de architect) en het golvende dakterras te bezichtigen. De luchtkanalen en schoorstenen hebben grillige vormen die kenmerkend zijn voor het gebouw. Leuk detail: in Casa Milà bevindt zich de eerste parkeergarage van Barcelona. De bewoners konden per koets (en later per auto) naar hun eigen verdieping rijden. Pas later werden er liften geïnstalleerd.

Plaça d’Espanya

Dit plein ligt in het zuidwesten van Barcelona en is een rond punt waar diverse verkeersaders uit de stad op uitkomen. De brede rechte laan met fonteinen aan weerszijden, loopt naar het Museu Nacional d’Art de Catalunya.

 

Poble Espanyol

Rechts van het Museu Nacional d’Art de Catalunya, ligt “Poble Espanyol”. Dit is een Spaans “dorp” dat gebouwd is ter gelegenheid van de internationale tentoonstelling in 1929. In het dorp zijn allerlei karakteristieke huizen nagebouwd die kenmerkend zijn voor Spanje. Binnen het dorp zijn – uiteraard – vele toeristische winkeltjes, barretjes en restaurantjes. Ook zijn er diverse locaties waar oude ambachten, zoals o.a. glasblazen worden uitgeoefend.

Monasterio de Pedralbes

Dit klooster ligt in de wijk Sarria en is een oase van rust in een drukke stad als Barcelona. Het klooster is gesticht in 1326 en is gebouwd in één jaar tijd. Doordat het maar een jaar heeft geduurd om dit klooster te bouwen heeft het geen invloed gehad van andere architectuur stijlen die er door de loop van de jaren/eeuwen hebben plaatsgevonden. Pas in de 15e eeuw is de derde verdieping op het klooster gezet. Hoogtepunten zijn de 3 verdiepingen van het klooster en haar binnentuin. Mocht je in de zomer naar Barcelona gaan, bezoek het klooster dan op het warmst van de dag. In het klooster en de tuin is het er namelijk heerlijk koel.

Adres: Baixada del Monestir, 9; 08034 Barcelona. Het klooster is goed te bereiken met o.a. de blauwe lijn van de Bus Touristic.

Tramvia Blau

Het is een historische tramlijn die in een heuvelachtige buurt van het district Sarrià-Sant Gervasi rijdt van Plaça Kennedy heuvelop naar Plaça del Doctor Andreu. Als je boven bent heb je een schitterend uitzicht over Barcelona. Voor de tram moet apart betaald worden.

Ciutat Vella

Het oude centrum van Barcelona. Dit ligt tussen de Rambla en Parc de la Ciutadella en mag je niet overslaan. Heerlijk om hier doorheen te slenteren. Smalle steegjes, leuke doorkijkjes, vele terrasjes en pleintjes. Een zeer fotogeniek gedeelte van de stad.

Overdekte markten

Wat wij altijd heel leuk vinden is om een overdekte markt te bezoeken. Uiteraard zijn er in Barcelona vele markten op diverse pleinen verspreid door de hele stad. Toch blijft het leuk om ook eens een overdekte markt te bezoeken.

Eén ervan die we bezocht hebben is de Mercado de La Boqueria. Deze markt is vanaf de Rambla te bezoeken en is de grootste in Europa als het gaat om diversiteit van Mediterraanse verswaren. In deze overdekte markt vind je ondermeer verse vis en schaaldieren, vlees en charcuterie, kruiden, groenten, fruit, conserven en diepvriesproducten. Ook zitten er diverse bars en eetkramen waar je de verse spullen kan eten en proeven.  De waren zijn veelal mooi uitgestald en de diversiteit aan kleuren maakt het leuk om er foto’s te maken. Een andere markt die we bezocht hebben is de Mercat de Santa Catarina. Deze is gehuisvest in een zeer opvallend gebouw met een golvend dak van felgekleurd keramiek. Ook hier veel verswaren zoals vis, vlees, zeevruchten en vele soorten hammen.

 

Gebruikte bronnen: Wikipedia

5143 Hits Totaal 1 Hits Vandaag
5143 Hits Totaal 1 Hits Vandaag